U toku izgradnja sportskog igrališta na Kovačima

U ulici Nadmlini, u naselju Kovači, u toku su radovi na izgradnji košarkaškog igrališta Njegovom izgradnjom stanovnici ovog dijela Starog Grada dobit će ograđeno sportsko igralište dimenzija 14,50 x 13,5 metara.

Šefica Odsjeka za lokalni razvoj Selma Velić kazala nam je da se trenutno radovi izvode usporeno zbog loših vremenskih uslova. „U proteklim danima urađeno je nivelisanje terena, te izljevanje betonske stope sa sjeverne strane igrališta. Čim dođe do poboljšanja vremena i padavine prestanu nastavit će se betoniranje potpornih zidova“, pojasnila je Velić.

Opis terena

Sportski teren imat će dva pojedinačna koša za uličnu košarku sa tribinama za gledaoce. Teren će biti ograđen potpornim zidom sa sjeverne strane, u sklopu kojeg će se nalaziti tribine. Sa istočne i zapadne strane planirana je izgradnja kaskadnih podzida čija će visina jednim dijelom dosezati gotovo četiri metra, u zavisnosti od konfiguracije terena, a na kojim će biti montirana tzv LEGI ograda - specijalizovana ograda sa zaštitom od buke. U sklopu projekta planirano je i osvjetljenje terena.
Igralište se gradi kao dio projekta „Jačanje uloge MZ u BiH“, kojeg implementira UNDP u BiH sa partnerskim općinama, a finansiraju vlade Švicarske i Švedske. Općina Stari Grad Sarajevo u ovom projektu učestvuje putem Odsjeka za lokalni razvoj.

Ukupna vrijednost projekta je 86.000 KM. Izvođač radova je firma Sela d.o.o. Sarajevo, a igralište bi trebalo biti završeno za dva mjeseca.