U zvaničnoj posjeti gradu Novi Pazar: poboljšati saradnju i povezati građane

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa državne službe Alma Destanović boravili su u zvaničnoj posjeti gradu Novi Pazar, na poziv gradonačelnika Nihata Biševca.

Poziv za zvaničnu posjetu upućen je povodom proslave Dana Novog Pazara, 20. aprila. Kako delegacija Općine Stari Grad nije mogla prisustvovati ovom obilježavanja zbog obaveza oko organizacije programa Dana Općine Stari Grad, posjeta je prolongirana.

Općinskog načelnika i sekretara državne službe gradonačelnik Biševac primio je u svom kabinetu gdje su razgovarali o mogućnostima za poboljšanje saradnje između Starog Grada i Novog Pazara, naročito imajući u vidu veliki broj građana porijeklom iz tog grada koji su trajno ili privremeno našli svoj dom u Starom Gradu. Najavljena je i mogućnost kulturne razmjene, koja bi se prvenstveno odnosila na gostovanja kulturno-umjetničkih društava iz ovih lokalnih zajednica.

Općinski načelnik Hadžibajrić upoznao je gradonačelnika Biševca sa izuzetnom saradnjom koju Stari Grad ostvaruje sa svojim pobratimskim općinama i gradovima iz regije, ali i šire, te sa činjenicom da su potpisani sporazumi o bratimljenju sa 24 općine, od toga dvije iz Srbije. Dogovoreno je da se u budućnosti pokrenu procedure bratimljenja Općine Stari Grad Sarajevo i Grada Novi Pazar.

Glavna poveznica Sarajeva i Novog Pazara svakako je isti osnivač Isa-beg Ishaković koji nije žalio svoju imovinu kako bi izgradio ova dva grada. Veliki broj uvakufljenih objekata govore nam koliko su ova dva grada za Isa-bega Ishakovića bila važna. Ono što svakako povezuje ova dva grada su i izgledi starih mahala koje podsjećaju jedne na druge, a to je i neizostavni sebilj koji krasi stare dijelove Sarajeva i Novog Pazara.

Oba grada su osnovana 1450-tih, te se mogu smatrati svojevrsnim gradovima blizancima.