Održana 28. redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

Na 28. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina podnio je ostavku. Prethodno su na 27. sjednici vijećnici podnijeli inicijativu koju je potpisalo 20 vijećnika za pokretanje procedure smjene predsjedavajućeg, te se ta tačka danas našla na dnevnom redu. Kao razloge za pokretanje procedure smjene predsjedavajućeg vijećnici su naveli kršenje Ustava, Statuta, nepoštivanje Vijeća i izlaženje iz okvira ovlaštenja.

Prije izjašnjavanja o tački, predsjedavjući Jusuf Pušina podnio je ostavku nakon čega je sve verifikovala i nadležna Komisija za imenovanje, a potom potvrdilo i Općinsko vijeće. Pušina je nakon toga napustio sjednicu i nije prisustvovao tokom glasanja za ostale tačke dnevnog reda, pa ni za zaključak o izdvajanju sredstava za pomoć Asji Sućeska za koju je predlagao da bude jedina tačka dnevnog reda.

Ovoj tački prethodilo je glasanje za dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad s obzirom da je ta pozicija bila upražnjena od odlaska ranijeg dopredsjedavajućeg Irfana Čengića. Vijećnici su se izjašnjavali o dva prijedloga: Vedran Dodik (Savez za Stari Grad) i Tarik Dautović (SDA). Za dopredsjedavajućeg je izabran Vedran Dodik sa 20 glasova, dok je za Dautovića glasalo osam vijećnika.

Za novog predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad, na prijedlog Prve nezavisne liste izabran je Samir Muhić, za čije imenovanje je glasalo 23 vijećnika.

Na 27. sjednici Općinskog vijeća također je pokrenuta inicijativa kojom se od općinskog načelnika tražilo pokretanje procedure smjene općinskog pravobranioca Dženite Derviškadić. U obrazloženju tog prijedloga predlagač je naveo da Općinski načelnik u skladu sa Odlukom o pravobranilaštvu Vijeću podnosi prijedlog za smjenu pravobranioca i da su ispunjeni zakonski uslovi kojima je propisano da se pravobranilac smjenjuje ako izvrši težu povredu službe ili naruši ugled službe, te se utvrdi da kroz duže vrijeme ne postiže zadovoljavajuće rezultate i nekvalitetno obavlja službu. Općinsko vijeće danas je prihvatilo prijedlog o smjeni pravobranioca Dženite Derviškadić, a za vršioca dužnosti općinskog pravobranioca imenovan je Mirza imamović.

Do kraja sjednice usvojen je i Prijedlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o Stručnoj službi Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, te Prijedlog Zaključka o izdvajanju sredstava za pomoć u liječenju teško oboljele djevojčice Asje Sućeska.

Odluka o održavanju današnje redovne sjednice Općinskog vijeća Stari Grad donesena je jučer na redovnom Kolegiju Općinskog vijeća.