Stipendije za 104 nadarena učenika i studenta, te učenike deficitarnih zanimanja

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas ugovore sa nadarenim starogradskim učenicima i studentima koji su na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama i onima koji izučavaju deficitarne zanate.

Načelnik Hadžibajrić je pojasnio kako će ove godine biti podijeljene 104 stipendije, od toga 42 za učenike i 55 za studente, te sedam za učenike koji izučavaju deficitarne zanate. „Pored današnjih stipendija, nedavno smo podijelili 220 stipendija za djecu boračke populacije. Uzevši sve u obzir, ove godine smo za stipendiranje naših učenika i studenata izdvojili oko 400.000 konvertibilnih maraka“, kazao je Hadžibajrić. Dodao je kako mu je žao što je i ove godine kao i prethodne dvije bilo malo prijavljenih učenika za stipendiranje deficitarnih zanata.

Hadžibajrić je istakao da ga posebno raduje što svi stipendisti svoju budućnost vide u Bosni i Hrecegovini, te kazao kako će im Općina Stari Grad i ubuduće pružati podršku u njihovim nastojanjima da uspiju u životu.

Jedan od stipendista je i Tarik Gušić, učenik je Druge gimnazije u Sarajevu. „Ova stipendije mi je veli podstrek za dalje. Hvala Općini koja mi je to omogućila, ne samo ove godine nego i prethodnih godina“, riječi su Tarika. Učenica IV razreda Prve Bošnjačke gimnazije Naida Redžić istakla je kako već godinama od Općine dobija stipendiju. „Za mene je to ogroman motiv i podrška. Planiram upisati Medicinski fakultet i nadam se da ću i u budućnosti imati dobre rezultate i imati ovakvu podršku“, istakla je Naida.

Sličnog mišljenja su i Harun Ćehović, student II godine studija Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Ilma Njemčević, studentica III godine Američkog univerziteta u Sarajevu. Zahvalili su se Općini na finansijskoj pomoći u vidu stipendija s porukom da će i u budućnosti dati sve od sebe da budu sve bolji i bolji i da s ponosom predstavljaju Općinu i državu BiH. Rijad Duran, učenik II razreda Elektrotehničke škole za energetiku Sarajevo, smjer elektrotehničar, kaže da se nada skorom zaposlenju, te da nikako ne želi napustiti BiH. Elma Demirović, učenica je III razreda Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn, smjer krojač, kazala nam je kako su njeni planovi u budućnosti otvaranje krojačkog salona.

Podsjećamo, Općina Stari Grad putem Službe za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj svake godine raspisuje konkurs za dodjelu stipendija nadarenim učenicima i studentima, a već tri godine i za stipendiranje učenika iz oblasti deficitarnih i tradicionalnih zanata.

Da bi dobili stipendije, učenici srednjih škola morali su imati najmanju prosječnu ocjenu 4,80, a studenti fakulteta /akademija i pridruženih članica univerziteta najmanju prosječnu ocjenu 8,50.