Cijela Ferhadija u Starom Gradu bit će popločana istim pločama, počela sanacija preostalih 191 metara

Počela je sanacija dijela ulice Ferhadija, od Apoteke Stari Grad (kod Katedrale) do Slatkog ćošeta, preciznije na potezu od Trga fra Grge Martića do ukrštanja sa Gazi Husrev-begovom ulicom. Projektom je planirano da se uklone stare ploče, postavi armirano-betonska podloga i na nju nove kamene ploče, izmijeni dio cjevovoda i reguliše oborinska odvodnja.

Na ovaj način cijela ulica Fehadija u dijelu općine Stari Grad, u dužini od 363 metra imat će jedinstven izgled, s obzirom da je donji dio – od Gradske tržnice do Apoteke Stari Grad rekonstruisan i popločan prije šest, odnosno sedam godina.

U toku je uklanjanje starih ploča postavljenih prije 22 godine kada se neposredno poslije rata radila sanacija ulice. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ponovio je da se radovi tada nisu izveli na pravi način.

“ Ploče koje su sada ovdje su postavljene odmah nakon rata,1997. godine i vrlo su loše urađene. Općina Stari Grad i Direkcija za ceste KS konačno su krenule u sanaciju i ovog dijela ulice Ferhadija. Donji dio ulice smo radili u toku 2012. i 2013. godine i tu nikada nije bilo oštećenja ni dodatnih radova,“ kazao je Hadžibajrić i dodao:

„Stanje ovog dijela Ferhadije je zaista loše. Novi projekat obuhvata sanaciju pomenutog dijela, kao i sanaciju ulice Štrosmajerova, ali tu ulicu ćemo početi tek 1. septembra. U Ferhadiji ćemo sada uraditi armirano-betonsku ploču od deset centimetara, na koju se poslije stavljaju granitne ploče od deset centimetara, dimenzija 80x40 i 80x60cm. To će biti dobro i kvalitetno urađeno čime ćemo cijelu ulicu dovesti u zadovoljavajuće stanje,“kazao je. Upitan da li je ova sanacija konačna i hoće li opet dolaziti do ispadanja ploča, te da li se moglo ranije početi sa radovima, Hadžibajrić je kazao: „Do toga neće doći, kao što nije došlo ni u donjem dijelu ulice koji smo kvalitetno uradili i postavili ploče debljine deset centimetara. Koristićemo istu tehniku i materijal. Kao što vidite na licu mjesta, ploče koje su dosad bile ovdje debljine su svega tri centimetra. Što se tiče saobraćaja kroz Ferhadiju, Općina je uradila sve što je u našoj moći postavljanjem potopnih stubića. Prava adresa za to pitanje je MUP Kantona Sarajevo i nadležni ministar koji mogu zaustaviti saobraćanje ulicom. Radovi nisu mogli početi ranije jer sam postupak izbora izvođača traje 60 dana i to pod uslovom da se niko ne žali. Osim toga, mora se pratiti građevinska sezona, od kraja aprila do kraja oktobra.“

 

Radove u Ferhadiji će finansirati Općina Stari Grad Sarajevo i Direkcija za puteve KS, a njihova vrijednost je 789.000 KM. Proveden je postupak izbora izvođača radova, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te je izabran izvođač firma Mibral d.o.o, a rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana.

Maja Bralović Smith, direktor firme Mibral d.o.o. Sarajevo, potvrdila je da će izvođač učiniti sve da rokovi budu ispoštovani.“Rok za izvođenje radova je prilično kratak, s obzirom na kompleksnost projekta, koji uključuje i sanaciju odvodnje i drena. Nastojat ćemo da ispoštujemo sve uslove ugovora, ali prvenstveno da pratimo visok kvalitet izvođenja. Rok nam je naravno bitan, ali prije svega gledamo na kvalitet radova,“kazala je Bralović Smith.

Vlasnici podzemnih instalacija na dijelu Ferhadije, poput Elektroprivrede, BH Telecoma i drugih, također će izvršiti zamjenu postojećih instalacija novima. Radit će se na dužini ulice od 191 metar i širini od devet metara. Radovi će se prvo izvoditi na desnoj strani ulice – iz pravca Slatkog ćošeta, kako bi se osigurala prohodnost, a potom na lijevoj.

Glavni projekat sanacije ulice Ferhadija odobren je od strane Zavoda za zaštitu spomenika Federalnog Ministarstva kulture i sporta, te Kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa. Nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

 

Kada je rađena rekonstrukcija Ferhadije

Ulica Ferhadija, na dijelu od Gradske tržnice do Katedrale (Apoteka Stari Grad) potpuno je rekonstruisana 2012. i 2013. godine, kroz dvije faze radova. Na ovom dijelu je izvršena zamjena svih podzemnih instalacija, potom postavljena nova armirano-betonska podloga i na nju granitne ploče. Radovi su koštali 892.000 KM, a finansirali su ih Općina Stari Grad sa 636.100 KM i Vlada KS sa 255.900 KM. Na ovom dijelu ulice nikada nije bilo potrebe za dodatnim intervencijama na izvedenim radovima.

Dio ulice Ferhadija, od Apoteke Stari Grad do Slatkog ćošeta gdje danas počinju radovi, posljednji put je saniran 1997. godine, ali zbog loše izvedenih radova i neadekvatne podloge na tom dijelu često je dolazilo do 'ispadanja' ploča iz ležišta i drugih oštećenja. Dodatno, oštećenju ploča doprinosio je saobraćaj motornih vozila jer i pored svih napora lokalne zajednice, nikada nije osigurana potpuna zabrana saobraćaja u Ferhadiji, te se prethodnih godina radilo tekuće održavanje kako bi se osigurala prohodnost ulice.

Ovaj problem trajno će biti riješen izvođenjem radova kompletne sanacije, zamjene cjevovoda, postavljanjem nove podloge i novih ploča nakon čega će kompletna ulica Ferhadija na dijelu koji prolazi kroz općinu Stari Grad, u dužini od 363 metra biti popločana istim pločama i imati jedinstven izgled i kvalitetu. Kako javnost ne bi bila u zabludi, ovdje se na radi o ponovnoj sanaciji i zamjeni ploča jer je sanacija na ovom dijelu rađena prije 22 godine i kako smo već objasnili nije izvedena na adekvatan način. Sve nakon toga bilo je tekuće održavanje, tačnije zamjena ispucalih ploča i vraćanje u ležište. Tek sada stekli su se uslovi za punu rekonstrukciju.

 

Završava se obnova užeg starogradskog jezgra

Sanacijom ovog dijela ulice Ferhadija bit će završena obnova kompletnog užeg starogradskog jezgra koja je počela prije devet godina rekonstrukcijom ulice Bravadžiluk, te sporednih ulica Oprkanj i Mali Bravadžiluk. Radovi su nastavljeni 2011. godine potpunom rekonstrukcijom ulice Sarači, da bi potom 2012. i 2013. godine urađena Ferhadija i Trg fra Grge Martića. Najveći poduhvat bila je rekonstrukcija Baščaršijskog trga koja je urađena 2015. godine zahvaljujući i podršci pobratimske Općine Osmangazi iz Turske koja je sufinansirala radove. U ove radove u užoj starogradskoj jezgri investirano je oko 3,5 miliona KM.