Zatvoren 5. Festival dječije umjetnosti – FEDU

Ovogodišnji 5. FEDU, koji se održavao u sklopu obilježavanja Dana Općine Stari Grad, sinoć je svečano zatvoren predstavom i podjelom nagrada u Pozorištu mladih Sarajevo. Nagrada Planeta Teatar – Grand prix za najbolju predstavu pripala je predstavi „Avanture malog Juju“ u režiji Renate Carola Gatice i izvedbi Gradskog pozorišta lutaka Rijeka.

Ova manifestacija je u proteklih pet dana spojila igru, edukaciju i obrazovanje. Bila je to prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopšte, teatra za djecu, muzike, ali i ostalih obrazovnih, društvenih i kulturnih vrijednosti. Uoči podjele nagrada istaknuta je velika zahvalnost Općini Stari Grad, na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, za podršku u organizaciji ovog bitnog festivala za djecu. „Bez obzira koliko godina imamo, svi smo na neki način djeca. Koliko je ovaj festival značajan i cijenjen, govori činjenica da će se iduće godine za vrijeme 6. FEDU-a, u Hrvatskoj i Crnoj Gori organizovati festivali sa istim konceptom poput našeg ovdje, to je zaista odlično“, kazao je Fahrudin Kučuk, direktor i glavni pokretač FEDU-a. Dodao je i da su svi učesnici pobjednici jer rade čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste.

U takmičarskom pozorišnom programu izvedeno je devet umjetničkih ostvarenja iz Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Vinkovaca, Mostara, Banje Luke, Niša i Kragujevca. Nagrada za najbolji tekst ili adaptaciju pripala je Tamari Kučinović za dramatizaciju „Bajka o izgubljenom vremenu„ u izvedbi Pozorišta lutaka Mostar. Najbolji glumac 5. Festivala dječje umjetnosti su, potpuno neodvojivi i fantastični dvojac Dejan Andrić i Marko Dukić za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti“ u režiji Marka Dukića i izvedbi Nevid Teatra iz Banje Luke. Nagrada za najbolju glumicu dodijeljena je Fatimi Kazazić iz Pozorišta lutaka Mostar.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Zoranu Mužiću za režiju predstave „Pinocchio“ Zagrebačkog pozorišta lutaka, a nagradu publike „Najjači aplauz„ dobila je predstava „Pepeljuga„ GKJI Vinkovci. Među književnim nagradama 5. Festivala dječje umjetnosti je i specijalna nagrada za životno djelo pod nazivom „Vitez od bajke„ koju je dobio Muhidin Šarić, vrhunski dječji pisac koji je, kako je rečeno, za svoje ukupno životno djelo posvećeno djeci odavno u njihovoj percepciji vitez. Dobitnica specijalne nagrade „Zlatna jabuka“ za osuvremenjavanje univerzalnih poruka bajke je književnica Jasna Šamić. Dodjeljene su i tri nagrade za najbolju bajku po raspisanom konkursu u kategoriji afirmirani stvaraoci. Prva je pripala autorici Jasmini Žiljak-Ilinčić za bajku „Bojanova putovanja“, druga je bajka „Princeza smjehuljica“ autora Zejćira Hasića, a na trećem mjestu je „Bajka o caru Razvigoru Prvom„ autorice Blage Žurić.

Mladim autorima koji su učestvovali na konkursu i istakli se kao vješti kreatori također su dodijeljene nagrade za najbolje dječje pero „Aida“.Treće mjesto je pripalo Harisu Halilbašiću za «Bajku o svevidećim naočarima» iz «Prve osnovne škole» Živinice. Druga nagrada je otišla u ruke Ane Tomić za bajku “Sunčica i vila srećica” iz OŠ “Ilija Jakovljević” Mostar. A prvu nagrada za najbolje dječije pero “Aida” pripala je Atifi Vahidi Muković za bajku “Svilena i njena dobrota pobjeđuju zlo” iz “Devete osnovne škole” Sarajevo.