Osnovci iz Starog Grada predstavili kulturnu baštinu svoje općine

Učenici šest starogradskih osnovnih škola danas su, u okviru projekta “Baština Starog Grada”, predstavili radove o kulturno - historijskom naslijeđu ove općine i Sarajeva i prezentirali ih svojim vršnjacima, profesorima, direktorima i gostima.

Radi se o projektu koji se po prvi put realizuje u sklopu obilježavanja Dana Općine Stari Grad, a cilj je podizanje svijesti učenika o značaju i važnosti kulturne baštine Starog Grada, Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Prve su se predstavile učenice VIII razreda OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“, Sajra Mašić i Naida Džekma sa temom: „Starogradske česme“. Slikovito su prikazale česme u Starom Gradu i opisale njihov nastanak i značaj.

Nakon njih, prezentacijom o historijskom značaju vodovoda Mošćanica predstavile su se osmašice Farah Delibašić i Amila Hodžić iz OŠ „Vrhbosna“.

Učenice OŠ „Edhem Mulabdić“, Isra Palalić, Iman Hajdar i Farah Baličevac govorile su o temi: „Baščaršija kao kulturno – privredni centar Osmanskog perioda“. Kako su nam kazale učenice VIII razreda škole sa Bistrika, za prezentaciju su se pripremale nekoliko dana, a pored fotografija, uradile su i video prilog o ovoj temi.

Vrijedne učenice OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, Sara Čengić i Dženana Avdagić pripremile su prezentaciju na temu: „Sebilj u srcu Starog Grada“. Sara i Dženana kažu da su se rado uključile u ovaj projekat. „Pored prezentacije, napravile smo i maketu kako bi sve što interesantnije izgledalo“, ispričale su djevojke, čija je namjera da u budućnosti upišu Prvu gimnaziju.

Domaćini dnašnjeg događaja bile su učenice OŠ „Saburina“, Lamija Delić, Iman Begović i Emina Zubetljak. One su se predstavile temom: „Kameni mostovi na području Starog Grada“, dok su Vratničani iz OŠ „Handija Kreševljaković“, Mela Demirović i Taha Žgalj govorili su o građevinama Vratnika.

Za sve učesnike današnjeg projekta nadležna općinska Služba za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj uskoro će organizovati zajednički ručak i druženje kao nagradu za njihov trud. Projektu “Baština Starog Grada” u ime Općine Stari Grad, danas su prisustvovali predstavnici Službe za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj, predvođeni pomoćnicom načelnika Lejlom Dizdarević.