U toku 5. tavla turnir "Sarajevo open"

U Domu kulture na Vratniku u toku je peti turnir u tavli „Sarajevo open“ koji organizuje Tavla klub “Vratnik“, a dio je programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad. Najbolje tavlaše je danas posjetio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, koji se okušao u jednoj partiji tavle protiv Eldara Derviškadića, inače predsjednika TK "Vratnik.

Tavla klub Vratnik i Tavla savez BiH aktivno rade na popularizaciji i promovisanju tavle u našoj zemlji, a u tome im dugi niz godina podršku pruža Općina Stari Grad.

I ove godine na turniru učestvuju svi ljubitelji tavle, kako oni koji se tavlom bave amaterski, tako i igrači registrovani u Tavla savezu BiH. Za ovogodišnje takmičenje prijavilo se 37 igrača, a pored takmičara iz Sarajeva, stižu i gosti iz Konjica, Stoca i Mostara. Za tri prvoplasirana osigurane su novčane nagrade i pehari. Tavla turnir počinje je počeo u 10,00 sati i trajat će do 17.00.

Tavla je najstarija poznata igra u današnjoj civilizaciji, a u Bosni i Hercegovini ova igra je priznata kao misaoni sport. Prema nekim podacima, tavla se u Perziji igrala prije čak 6.000 godina, a poznata je u cijelom svijetu.