Osiguran školski prevoz i za učenike OŠ“Saburina“

Učenici osnovne škole „Saburina“ od danas imaju organizovan školski prevoz. Općina Stari Grad i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo ranije su osigurali školski prevoz za više od 200 učenika škola „Vrhbosna“, „Mula Mustafa Bašeskija“ i „Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković“. Vijeće roditelja OŠ“Saburina“ potom je uputilo zahtjev da se osigura školski prevoz i za učenike koji pohađaju ovu školu, a zbog neredovnosti gradskog prevoza i udaljenosti koju djeca svakodnevno moraju prelaziti.

Općina Stari Grad je, putem Službe za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj, provela potrebne procedure i izabran je isti prevoznik kao i na ostalim lokacijama, a sredstva za troškove prevoza refundirat će nadležno ministarstvo.

Na prvoj vožnji sa učenicima jutros su bile direktorica škole Meliha Parla, te predsjednica Vijeća roditelja Esma Kalamujić.

„Jutros sam zajedno sa učenicima i predsjednicom Vijeća roditelja naše škole došla sa Sedrenika u vrlo kratkom vremenu, a najbitnije je da su djeca sigurna i sretna. Zahvaljujući općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i nadležnoj Službi za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj i naša je škola, poput ostalih u Starom Gradu, dobila besplatan prevoz za dio svojih učenika, a to nam mnogo znači,“ kazala je Parla.

Esma Kalamujić, predsjednica Vijeća roditelja izrazila je zadovoljstvo saradnjom sa školom i općinom. „Vijeće roditelja ove škole su konkretan primjer da se dobrom komunikacijom i zajedničkim djelovanjem mogu postići pozitivne stvari. Već određeni vremenski period sa OŠ „Saburina“ nastojimo našoj djeci omogućiti siguran prevoz do škole, što je i najvažnije. Današnji dan je jako bitan kako za djecu, tako i za nas roditelje,“ kazala je Kalamujić.

Jedan od učenika, Ahmed Ganić, kazao je da im školski prevoz mnogo znači: „Presretni smo što sada možemo kombijem doći na vrijeme u školu, što prije nije bio slučaj. Kombi smo morali dugo čekati, a pored nas učenika, koristili su ga i drugi građani, pa je uvijek bila velika gužva,“ rekao je ovaj učenik.

Pedesetak učenika ove škole od danas će se na nastavu voziti novim, savremeno opremljenim autobusima Centrotransa prilagođenim padinskim dijelovima, klimatiziranim, opremljenim kamerama i rampom za pristup invalidnim osobama. Polazna stanica za ove učenike je na Sedreniku (Apoteka Sedrenik) u 7,30 sati, a povratak iz OŠ“Saburina“ je u 12.30 i 13,30 sati.