Hadžibajrić: Riješit ćemo važnije infrastrukturne i komunalne probleme na Sedreniku

U Mjesnoj zajednici Sedrenik održan je sastanak sa građanima, to je bila 11. mjesna zajednica sa kojom je općinsko rukovodstvo, na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, održalo sastanke u posljednja dva mjeseca.

Adis Hadžović, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove je upoznao Sedreničane sa nadležnostima službe kojom rukovodi, te posebno izdvojio velike projekte izgradnje područne OŠ "Sedrenik", kao i rekonstrukciju ulice Sedrenik, samo ova dva projekta su koštala preko 3 miliona KM. Kao i u svim prethodnim sastancima, glavna riječ je data građanima, koji su pokazali ogromno interesovanje i u velikom broju prisustvovali sinoćnjem sastanku. Javljali su se građani iz raznih dijelova ulice Sedrenik, koja je jedna od najdužih u Starom Gradu, dužine preko dva kilometra. Kao i na prethodnim sastancima u drugim mjesnim zajednicama, građani su od Općine tražili bolje održavanje čistoće, kontrolu brzine, povećanje sigurnosti, zimsko čišćenje, sprječavanje nelegalnog odlaganja otpada. Ovo su sve situacije gdje Općina Stari Grad nema nadležnosti niti službe za čišćenje ulica, odnosno posebne sigurnosne službe koje bi se bavile sankcionisanjem nesavjesnih vozača ili sumnjivih osoba i njihovih radnji, s obzirom da je više građana izrazilo nezadovoljstvo zbog atmosfere koja vlada Sedrenikom u kasnim noćnim satima.

 

Također problemi koji su iznijeti sinoć su bili vrlo često imovinsko-pravne prirode i loših komšijskih odnosa, gdje Općina ne može i ne želi djelovati u korist jedne od strana. Sastanak je bio i odlično mjesto da se općinsko rukovodstvo upozna sa stvarnom problematikom na terenu, gdje Općina Stari Grad, kao vrlo odgovorna lokalna samouprava može konkretno djelovati u korist svojih građana. Građani su tražili postavljanje saobraćajnih ogledala na nekoliko lokacija, što će biti učinjeno u narednom vremenskom periodu. Također spomenut je problem rezervoara i vodovodne mreže u ulici Sedrenik mali, označavanje kombi stajališta, asfaltiranje jednog manjeg dijela ulice Sedrenik, regulacija potoka sa strelišta, čišćenje i uređenje slivnika na više lokacija, sanacija potpornog zida u ulici Sedrenik čikma. Građani su pitali i za prošle godine započetu sanaciju ulice Alije Nametka, koju su oštetile kiše, najavljeno je da bi taj projekat trebao ponovo početi već iduće sedmice, a u planu je i asfalitranje puta prema Baricama. Na zahtjev Sedreničana obećano je i djelovanje ka sanaciji starog oštećenog stepeništa ispod Apoteke Sedrenik. Sastanku su uz načelnika Ibrahima Hadžibajrića prisustvovali i Alma Destanović, sekretar organa državne službe, Dženana Šarčević, pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne, stambene poslove i katastar, Safija Šehović, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Selma Velić, šef Odsjeka za lokalni razvoj i Amela Kulaglić, pomoćnik načelnika za urbanizam.

 

Upravo je Kulaglić najavila izradu novog provedbeno planskog dokumenta, odnosno Regulacionog plana Sedrenik, s obzirom na starost postojećeg plana usvojenog 2005. godine, velikih promjena stanja u prostoru, te povećan broj zahtjeva za izmjenu od strane građana i investitora gravitirajućeg područja. "Pozivam građane, koji imaju parcele, da u što većem broju do avgusta mjeseca upute primjedbe i sugestije za što bolju izradu. Ovdje smo čuli i zahtjeve za izgradnju novog dječijeg igrališta, ovo je odlična prilika da odredimo prostor i ispunimo i taj zahtjev naših građana", kazala je Kulaglić.

Sljedeći sastanak je na rasporedu u četvrtak, 28. marta, u 19:30, u Mjesnoj zajednici Mošćanica.