U OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ obilježen Međunarodni dana maternjeg jezika

Image

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ održano je predavanje za učenike osmog razreda.

U saradnji sa Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu, predavanje na temu: „Jezik u BiH – od srednjeg vijeka do savremenog doba“ održala je Sumeja Bičević.

Institut za jezik i ove godine organizuje jednomjesečnu manifestaciju Dani Instituta za jezik 2019. koja kao i svake godine, počinje 21. februara, na Međunarodni dan maternjeg jezika.

Kako kažu iz OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ imaju dobru saradnju sa Institutom, te da su sarađivali i prije kroz različite projekte.

U školi je povodom ovog značajnog datuma, predstavljena i radio emisija koju su pripremile učenice Enisa Alić - IX-1 i Amina Maletović - VIII-1. Radio emisija realizovana je u sklopu školskog radija „Dječija ruka“ uz pomoć nastavnice Maje Hrnjice.

„U sklopu projekta ukazale su na značaj ovoga datuma i maternjeg jezika kao termina kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj porodici“, saopćeno je iz škole.