U Velikoj sali održana javna rasprava o budućnosti Sarajeva

U Velikoj sali Općine Stari Grad sinoć je pred više od dvije stotine posjetilaca održana javna rasprava „Razgovor o budućnosti Sarajeva“ u kojoj su učestvovali općinski načelnik Općine Stari Grad Sarajevo mr Ibrahim Hadžibajrić; prof.dr. Rusmir Mahmutćehajić, akademik i nekadašnji potpredsjednik Vlade BiH i prof.dr.Rasim Gačanović, univerzitetski profesor, bivši gradonačelnik Sarajeva.

Nakon uvoda prof.dr.Gačanovića, raspravu je otvorio prof.dr. Mahmutćehajić temama: šta su najteža i najhitnija pitanja u gradnji Sarajeva kao grada ugodnog i poželjnog života, kako osigurati političku, kulturnu i ekonomsku povezanost različitih sadržaja društvenog života radi postizanja navedenog cilja, kako riješiti problem zagađenosti zraka, nedostatka vode i Sarajevu i drugo. Hadžibajrić je istakao da za sve navedene probleme u Sarajevu uglavnom već postoje projekti kojima bi se oni riješili, ali da je potrebno da se ti projekti pokrenu, te da se promijeni svijest vladajuće strukture ljudi.

“Prekomjerno zagađenje je jedan od ključnih problema u Sarajevu. Moramo raditi na utopljavanju objekata, donošenju zakona o vozilima i definisati koja vozila mogu na ulice, raditi na izbacivanju određenih energenata, ali i promjeni svijesti i razmišljanja ljudi,” kazao je Hadžibajrić. Dodao je da neplanska gradnja također doprinosi problemu zagađenja i naveo konkretne primjere širom Sarajeva.

Iako su u Sarajevu zvanično prestale redukcije vode, ukazano je na evidentan problem vodosnabdijevanja, a Hadžibajrić je kazao da kao neko kome je to struka, sa sigurnošću može tvrditi da je rješenje u gradnji novih akumulacija.

“Problem nedostatka vode mora se riješiti novim akumulacijama koje moramo izgraditi izvan grada. Taj projekat odavno postoji, a danas bi koštao možda oko 100 miliona KM. To je dugoročno rješenje o kojem aktuelna vlast mora razmišljati, a sve drugo bila bi ad hoc rješenja. Sarajevo se širi i raste, a vode je sve manje i trebaju nam nove akumulacije,” kazao je Hadžibajrić. Na kraju je naglasio da bi mnogi problemi na nivou loklane samouprave mogli biti riješeni novim Zakonom o lokalnoj samoupravi koji je u pripremi i koji rješava problem ustrojstva i rasporeda vlasti u Kantonu Sarajevo, te naglasio da ga svi ga s nestrpljenjem čekaju.

Javna rasprava održana je kao dio cjelovitog programa Sedme Sarajevo UN sedmice međuvjerskog sklada u svijetu. Taj program Međunarodni forum Bosna realizuje u skladu sa pozivom Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih nacija, donijete 20. oktobra, 2010. godine.