Dogovoreno zajedničko djelovanje općina Stari Grad i Centar

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić održali su danas radni sastanak, na kojem su dogovorili zajedničko djelovanje u rješavanju određenih problema, a sve za dobrobit građana ove dvije centralne gradske općine.

Hadžibajrić i Ajnadžić, sa svojim saradnicima, razgovarali su o nekoliko tema. Zaključeno je da su prava lokalne samouprave još jednom narušena donošenjem Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo, kao i Uredbe o organizaciji parkiranja na javnim površinama, parking zonama, izgradnji novih parkinga, te uvođenjem jedinstvenog sistema naplate. Izraženo je veliko nezadovoljstvo zbog položaja u koji je ovaj zakon doveo općine, te se razmatrala mogućnost pokretanja postupka pred Ustavnim sudom Federacije BiH. Govorilo se i o aktivnostima na konačnom rješavanju statusa zajedničkog odmarališta općina Stari Grad i Centar u Zelenici u blizni Herceg Novog. Jedan je od zaključaka ovog sastanka je da bi se upisom prava vlasništva općinama konačno omogućilo raspolaganje ovim objektom. Podsjećamo, u junu prošle godine su Hadžibajrić i Ajnadžić potpisali Sporazum o načinu podjele zajednički stečenih nekretnina izvan države BiH. Ovim sporazumom uređeni su međusobni odnosi, prava i obaveze između Općine Centar i Općine Stari Grad u vezi sa podjelom zajednički stečenih nekretnina u periodu od od 1958. do 1978. godine, a koje se nalaze izvan teritorije države Bosne i Hercegovine.

Također, bilo je riječi i o presudi Ustavnog suda Federacije BiH iz 2018. godine, koja se odnosi na primjenu Zakona o građevinskom zemljištu FBiH, gdje je također dogovoreno zajedničko djelovanje susjedskih općina Stari Grad i Centar.