U toku zamjena separatne kanalizacione i vodovodne mreže u ulici Kurtin sokak

Napreduju radovi na rekonstrukciji vodovodne i separatne kanalizacione mreže u ulici Kurtin sokak, na Mahmutovcu. Radi se o nastavku velikog projekta koji košta 415.000 KM. Iz Službe za komunalne poslove pojašnjavaju da su radovi izuzetno zahtjevni jer se izvode u vrlo uskoj i strmoj ulici. Trenutno su u toku radovi na polaganju cijevi za kišnu i fekalnu kanalizaciju, te cijevi za vodovodnu mrežu.

Dosada je završeno polaganje više od 90 metara cijevi i izvedeno 17 šahtova na mreži fekalne i kišne kanalizacije. Uporedo sa polaganjem cijevi radi se i priključenje objekata na kanalizaciju. Također, sve olučne vertikale koje su izvedene na ulicu uvode se u kišnu kanalizaciju.

„Paralelno sa polaganjem cijevi separatnog kanala postavlja se i glavna vodovodna cijev. Za vrijeme izvođenja radova stanovništvo se pitkom vodom snabdijeva preko privremenog voda. Iako je riječ o izuzetno zahtjevnom projektu i teškim uslovima za rad, radovi se izvode u okviru predviđene dinamike“, pojašnjavaju iz Službe.

Podsjećamo, ovo je nastavak radova, kojima je prethodila rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže u ulicama Bistrik potok i Pastrma.

Ovaj projekat obuhvata zamjenu 150 metara tehnički neispravnih cijevi vodovodne, kišne i fekalne kanalizacije, a izgradit će se oko 30 novih šahtova, te 40 individualnih priključaka. Radove izvodi firma Mibral iz Sarajeva.