Općinsko vijeće: Usvojen budžet za 2019. godinu i izabran novi član OIK-a

Na današnjoj 23. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, posljednjoj u ovoj godini, vijećnici su podržali Prijedlog budžeta Općine Stari Grad za 2019. godinu, a Harun Išerić je izabran za novog člana Općinske izborne komisije Stari Grad. Usvojeni budžet Općine Stari Grad za narednu godinu iznosi 24.619.200 KM. Također, podržan je i Prijedlog odluke o izvršavanju budžeta Općine Stari Grad za sljedeću godinu.

Uoči početka najavljenog Dnevnog reda, vijećnicima i ostalim prisutnim su se obratili predstavnici Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ na čelu sa predsjednikom Fikretom Kubatom. Ovo udruženje je pokretač vrlo značajnog projekta „Roditeljska kuća“, a ovu priliku su iskoristili da se zahvale Općinskom vijeću Stari Grad na podršci koja nije izostala ni u ovoj godini.

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je i izbor novog dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad, nakon što je sa te pozicije otišao vijećnik Irfan Čengić. Međutim, ni nakon tri kruga tajnog glasanja, nijedan od predloženih kandidata nije dobio potrebnu većinu, te je ova tačka povučena sa dnevnog reda.

S obzirom da je zbog isteka mandata razriješen dužnosti predsjednik i član Općinske izborne komisije Stari Grad Mirza Imamović, općinski vijećnici su se izjašnjavali o izvještaju konkursne komisije za izbor člana OIK-a sa prijedlogom rješenja. Potrebnu podršku je dobio Harun Išerić, koji je sada novi član OIK-a Stari Grad.

Dovoljnu podršku nije dobio Prijedlog odluke o utvrđivanju Javnog interesa za izvođenje radova vanjskog uređenja objekta gornje stanice Trebevićke žičare, kao ni Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o privremenom korištenju javnih površina na području općine Stari Grad. Naime, iz nadležne Službe za komunalne poslove su izašli sa prijedlogom formiranja novih viših cijena za korištenje javnih površina za parking prostore, s obzirom da je posljednji cjenovnik formiran davne 2003. godine, kada su vladale potpuno druge okolnosti i potrebe. Općinski vijećnici nisu podržali taj prijedlog, a uvođenje jedinstvenih cijena u odnosu na gradske zone koje se više ne bi mijenjale.

Na kraju su uslijedili prijedlozi odluka iz oblasti poslovnih prostora, a svim predloženim zakupcima su priznata uložena sredstva. Nakon pitanja i incijativa općinskih vijećnika, predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina je zaključio sjednicu i svima poželio sretnu 2019. godinu.