Završeno utopljavanje starog objekta na Baščaršiji, zgrada u novom ruhu

Stambeno-poslovni objekat na Baščaršiji, u ulici Telali, koji se nalazi u srcu ovog dijela grada dobio je novu fasadu. Riječ je projektu “utopljavanja” u koji je uključena i zamjena stolarije, te postavljanje novih oluka kako bi se objekat doveo u zadovoljavajuće stanje. Ovaj objekat je specifičan zbog svoje lokacije jer se nalazi uz samu ulicu i tramvajsku prugu i nerijetko je jedna od od prvih zgrada koje se ugledaju na ulazu u ovu općinu. Njegova sanacija bila je neophodna kako zbog zbog stepena oštećenja, tako i zbog izgleda zgrade.

Upravo iz tog razloga, općinski načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić na početku radova izjavio je:

“ Na Baščaršiji ćemo dovesti u red oronulu zgradu koja na ne baš lijep način 'dočekuje' sve koji dolaze u ovu općinu i nije nimalo reprezentativan objekat,“ Dodao je da se projekat realizuje u saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajevo, a putem općinskog Sektora za lokalni razvoj.

Prema informacijama iz nadležnog sektora, glavni radovi na utpljavanju su završeni i zgrada je zasjala u novom ruhu, a do sredine sljedeće sedmice bit će finalizirani i preostali radovi.

Procijenjena vrijednost radova na utopljavanju ovog objekta je oko 60.000 KM, a Općina Stari Grad i Gradska uprava finansirali su ih u jednakim omjerima. Izvođač radova je firma "Dinalsa" d.o.o. Sarajevo.