Položeno cvijeće na mjestu masakra ispred OŠ „Safvet-beg Bašagić“

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo danas je učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odala počast ubijenim građanima ispred Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ (na raskršću ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana).

Na današnji dan, 14. decembra, 1993. godine, od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s agresorskih položaja na Vracama, smrtno je stradalo osam građana Sarajeva, a 10 ih je teže i lakše ranjeno.

Tog tragičnog dana, od gelera minobacačke granate kalibra 120 mm, smrtno su stradali: Vildana Avdić, Dina Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla Jahić, Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović.

Današnjem polaganju prisustvovao je i Malik Krivić, brat ubijenog Amira Krivića, koji je tada imao 27. godina. „Amir je tog nesretnog dana krenuo u grad. Supruga mi je javila šta se desilo. Drago mi je što se ovdje okupimo svake godine najviše zbog omladine, koja mora znati šte se dešavalo u prošlosti i da se to nikada ne smije zaboraviti“, priča sa suzama u očima Malik.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva izjavio je: „Danas smo se okupili da obilježimo godišnjicu stradanja civila koje se desilo na ovom mjestu, a okupljat ćemo se svake godine i ovdje i na drugim mjestima gdje su ubijani nevini civili da se to ne bi ponovilo, i da bi se naša djeca učila obilježavanju stradanja nevinih u agresiji na grad Sarajevo i državu BiH“.

Obilježavanju 25. godišnjice masakra prisustovali su porodice ubijenih, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995., učenici OŠ „Safvet-beg Bašagić“, te sugrađani.