Nova oborinska kanalizacija i izmještanje niša za kontejnere na Alifakovcu

U toku je projekat izrade nove oborinske kanalizacije pored kaldrmisanog stepeništa na Alifakovcu, te izmještanje niša za kontejnere koje su narušavale izgled ovog historijskog lokaliteta.

Podsjećamo, prije desetak dana okončan je projekat sanacije kaldrme stepeništa i platoa na Alifakovcu, za šta je Općina Stari Grad Sarajevo izdvojila oko 99.000 KM.

Da bi se dodatno uljepšao ovaj značajan historijski lokalitet, a to je staro mezarje Alifakovac, odlučeno je da se izmjeste kontejneri koji su se nalazili s lijeve strane (kada se ide niz stepenice) na desnu stranu.

Kako pojašnjavaju iz Službe za investicije, plan i analizu Općine što se tiče radova na oborinskoj kanalizaciji oni su završeni jučer. „Postavljene su nove cijevi za oborinsku kanalizaciju dužine 60 metara uz kaldrmisano stepenište. Danas su trebali biti nastavljeni radovi na izradi betonske ploče za novu lokaciju niša za kontejnere, ali s obzirom na kišu radovi će se odvijati otežano“, kazali su iz Službe.

Ove dodatne radove, s oko 7.000 konvertibilnih maraka, također finanisira Općina, a za realizaciju projekta je zadužena firma Ado trans iz Visokog.