Zamjena kanalizacione i vodovodne mreže u tri mjesne zajednice vrijedna skoro 600.000 KM

Općina Stari Grad realizuje projekat zamjene kanalizacione i vodovodne mreže koji zahvata ulice kroz područje tri mjesne zajednice: počeo iz mjesne zajednice Bistrik, nastavio se kroz mjesnu zajednicu Toka-Džeka, a trenutno se radi na Mahmutovcu. U ovoj godini za projekat je izdvojeno skoro 600.000 KM, a značajna sredstva planirana su i za narednu godinu.

U prvoj fazi urađena je rekonstrukciju kanalizacione mreže od ulice Bistrik potok do raskrsnice sa ulicom Balibegovica i na dijelu od raskrsnice sa ulicom Pastrma do ulice Kurtin sokak. Radovi su koštali oko 180.000 KM. Na prvoj dionici ugrađeno je 234, a na drugoj 114 metara novih cijevi za fekalnu kanalizaciju. Urađeni su i priključci za okolne stambene objekte i priključci slivnika za kišnicu.

Sada se izvodi druga faza radova u ulici Kurtin sokak, na Mahmutovcu. Radit će se rekonstrukcija vodovodne i separatne kanalizacione mreže, a trenutno se postavlja privremeni vod za snabdijevanje domaćinstava. Radovi košaju oko 415.000 KM.

Kako su pojasnili iz Službe za komunalne poslove Općine, radi se o vrlo uskoj i strmoj ulici, tako da će se većina radova izvoditi ručno zbog nemogućnosti ulaska mehanizacije u ulicu.

Zamijenit će se više od 150 metara tehnički neispravnih cijevi za vodu, kišnu i fekalnu kanalizaciju. Izgradit će se oko 30 novih šahtova, te 40 individualnih priključaka.

S obzirom da je riječ o finansijski i tehnički zahtjevnom projektu, njegova realizacija je podijeljena u faze. U narednoj godini u planu je rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u ulici Begovac, Paje i Paje sokak, čime će ovaj veliki projekat biti završen. Procjena je da će za rekonstrukciju preostalog djela biti potrebno oko 500.000 KM, a građanima će trajno biti riješen problem stare i neadekvatne kanalizacione i vovdovodne mreže.