Učenici OŠ "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković" učestvovali u obilježavanju Dana UN-a

Učenici starogradske OŠ "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković" pridružili su se obilježavanju Dana UN-a, koji se 24. oktobra obilježava širom svijeta.

Učenici sedmog razreda ove škole: Emina Bakaršić, Karlo Ratkovčić, Sead Pihljak i Eldin Karačić praćeni razrednicom Almirom Karčić učestvovali su na Danu otvorenih vrata u UN House-u u Sarajevu prezentacijom teme „Okoliš 2030. godine: čist zrak, voda i obnovljiva energija za sve“.Njihova prezentacija ušla je u uži izbor, a odnosila se na ciljeve održivog razvoja odgovarajući na pitanje: „Gdje ćemo biti 2030. godine?„

U obilježavanju su učestvovali i učenici drugih škola, a predstavljali su se temama: „Razvijanje vještina i znanja za 2030. godinu: zdravlje, obrazovanje i zapošljavanje“ i „Inkluzivno i pošteno društvo za sve do 2030. godine: tolerantna i mirna društva“ u formi prezentacije/igre/pjesme povezane s nekim od ciljeva održivog razvoja s naslovom “Zamislite 2030”.

Poslije tematskog događaja u UN House-u, učenici su posjetili Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

 

Nakon Drugog svjetskog rata, svijet je želio mir pa su radi toga osnovane Ujedinjene nacije 24. oktobra 1945. godine, potpisivanjem Povelje Ujedinjenih nacija. Nakon što je većina potpisnika, uključujući i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti ratificirala ovaj temeljni dokument, službeno su nastale Ujedinjene nacije (UN). Iako je UN ustanovljen prvenstveno da bi obezbijedio mir u svijetu, danas organizaciju čini mnogo više od toga. Sa 193 zemlje članice i specijalnim fondom, uspijeva činiti svijet boljim mjestom za život svih ljudi.

U Bosni i Hercegovini, Ujedinjene nacije (UN) čine 13 fondova, programa i specijaliziranih agencija koje rade na sljedećim prioritetnim područjima: vladavina prava i ljudska sigurnost, održivi i pravedan razvoj i zapošljavanje, socijalna inkluzija i osnaživanje žena. Sva navedena područja su također uključena u Ciljeve održivog razvoja (SDG). Te ciljeve su usvojile države članice UN-a, među kojima je i Bosna i Hercegovina, na Samitu o održivom razvoju, koji je održan 25. septembra 2015. godine. Program održivog razvoja sadrži 17 ciljeva održivog razvoja među kojima su iskorijenjivanje siromaštva, neravnopravnosti i pravde, kao i rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine.