Općina Stari Grad je najtransparentnija jedinica lokalne samouprave u BiH

Analiza nivoa transparentnosti, otvorenosti i odgovornosti jedinica lokalne samouprave u BiH, koju je provelo UG „Zašto ne“ u saradnji sa regionalnom mrežom "ActionSEE", pokazala je da je Općina Stari Grad Sarajevo najtransparentnija jedinica lokalne samouprave u BiH. Mjerenje je provedeno u periodu od decembra 2017. do kraja marta 2018. godine. Kroz oko 80 indikatora po instituciji mjerena je i analizirana otvorenost 36 jedinica lokalne samouprave u BiH - općina i gradova.

U ispitivanju otvorenosti uprave, najviše zadovoljenih indikatora, prema navedenim principima, imala je Općina Stari Grad Sarajevo, dok je najmanje indikatora ispunila Općina Osmaci.

U pogledu interakcije sa građanima i kada je u pitanju sloboda pristupa informacijama, također je najbolje rangirana Općina Stari Grad Sarajevo, a najlošije su Općine: Berkovići, Bosanska Kostajnica, Istočni Mostar, Krupa na Uni, Čelić, Doboj Jug i Šekovići. Prema ovom principu, najbolje rangirani grad je Banja Luka, a najlošiji je grad Neum.

U ispitivanju najvažnijeg principa transparentnosti, ubjedljivo najbolji rezultat imala je Općina Stari Grad Sarajevo, sa 75% zadovoljenih indikatora. Najbolje rangirani grad, prema principu transparentnosti, je grad Prijedor sa 46% zadovoljenih indikatora.

Udruženje građana “Zašto ne” ovakvo istraživanje uradilo je i prošle godine, te izradilo preporuke za unaprjeđenje otvorenosti institucija. Nažalost, umjesto očekivanog napretka u oblasti integriteta pojedine jedinice lokalne samouprave ove godine pokazale su čak i gore rezultate u poređenju sa prošlom godinom.

Predstavnice Udruženja “Zašto ne” Selmu Ašćerić i Daniru Karović primili su danas općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i pomoćnica načelnika za odnose s javnošću i informacioni sistem Almedina Porča. Predstavljajući rezultate, Ašćerić i Karović su istakle da je Općina Stari Grad imala ubjedljivo najbolje rezultate prema ispunjenom upitniku i analizi web stranice.

“Radili smo prethodnih godina intenzivno na unapređenju komunikacije, približavanju javne uprave i otvorenom pristupu građanima i drago mi je što su to i drugi prepoznali. Ovi rezultati nas raduju, ali ne iznenađuju. Preporuke ćemo ozbiljno shvatiti jer vjerujemo da uvijek ima prostora za napredak, a voljeli bismo da naš primjer slijede i druge općine i gradovi,” kazao je Hadžibajrić.

Općinske i gradske vlasti u Bosni i Hercegovini ispunjavaju 27% indikatora otvorenosti, prema analiziranim principima transparentnosti, pristupačnosti, integriteta i učinkovitosti, koje zajedno daju ukupan pregled otvorenosti jedinica lokalne samouprave. U odnosu na zemlje regiona BiH se nalazi na trećem mjestu. Najbolji rezultat ima Crna Gora sa 48% zadovoljenih indikatora otvorenosti.