U završnoj fazi izgradnja igrališta na Alifakovcu

Pri kraju je izgradnja kombinovanog dječjeg i košarkaškog igrališta na platou Babića bašča, ukupne površine od skoro 300m2. Po informacijama nadležnog Sektora za lokalni razvoj Općine Stari Grad, ovo je dosad najveće igralište koje je će biti izgrađeno u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“:

„Građani MZ Babića bašča su kao prijedlog prema UNDP-u imali izgradnju ovakvog igrališta na teritoriji njihove mjesne zajednice koje će zadovoljavati potrebe najmlađih, ali i onih starijih, s obzirom da je ovo projekat kombinovanog dječijeg i košarkaškog igrališta,“ kazali su u Sektoru.

U jednom dijelu platoa, površine oko 200m2 već je postavljena kombinovana sprava s drvenom kućicom i toboganom, a uskoro se postavlja ljuljačka s mrežom za penjanje, njihalica, vrtuljak i dvije klackalice. U drugom dijelu, površine oko 100m2, koji će biti asfaltiran, bit će izgrađen teren za street basket –uličnu košarku, te postavljen koš sa pripadajućom opremom, a kompletno igralište je već ograđeno ogradom.

U sklopu igrališta bit će postavljene i tri klupe za odmor, te tri korpe za otpatke. Ukupna vrijednost projekta je 35.000 KM, za šta su vlade Švicarske i Švedske obezbijedile 17.000 KM, a Općina Stari Grad 18.000 KM. Izvođač radova je firma Sela d.o.o. Sarajevo.