Na Darivi održan penjački memorijal „Adnan Ćatić Ćata“

Proteklog vikenda na lokalitetu Dariva – Aleja ambasadora, uspješno je organizovan međunarodni penjački memorijal „Adnan Ćatić Ćata“, a svečano ga je otvorio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. Memorijal je pokrenula penjačka sekcija „Adnan Ćatić Ćata“, koja djeluje u pri Planinarskom društvu „Skakavac“, a cijeli događaj je podržala Općina Stari Grad. Memorijal se sastojao iz takmičarskog i revijalnog dijela i predstavljao je svojevrsnu atrakciju koja zasigurno obogaćuje turističku ponudu Sarajeva. Dariva je jedno je od rijetkih penjališta na prirodnoj stijeni u Evropi, a da se nalazi u gradskom području. Prije početka takmičenja načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je prisutnim pojasnio razlog zbog kojeg je Općina pružila podršku: „Adnan Ćatić je bio prije svega dobar čovjek, moj prijatelj i prijatelj starogradske općine. Za vrijeme obilnih snježnih padavina početkom 2012. godine, Adnan je zajedno sa svojom ekipom bio jedan od dobrovoljaca koji su bez traženja ikakve naknade čistili snijeg sa krovova naših škola. To mu nikada nećemo zaboraviti i podržavat ćemo ovu manifestaciju sa ciljem da postane tradicija i to puno većih razmjera“, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Na takmičenje se prijavilo 40 osoba, trajalo je skoro sedam sati, a cilj je bio ispenjati što više smjerova, koji nisu isto kategorisani, pa su bili i različitio bodovani. Osim prijavljenih takmičara, priliku da se okušaju u penjanju u revijalnom dijelu imali su svi zainteresovani građani bez obzira na starosnu dob. U muškoj konkurenciji pobijedio je Ajdin Hadžić, drugo mjesto je zauzeo Edin Zuhrić, a treći je bio Ismar Handžić. U ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Neira Odobašić, Amela Čitak je bila druga, a Sajra Čuljević je osvojila treće mjesto.

Adnan Ćatić bio jedan od najboljih bosanskohercegovačkih i regionalnih sportskih penjača, koji je nesretnim slučajem preminuo 26. maja 2012. godine u 28. godini. Bio je višestruki šampion Bosne i Hercegovine 2003, 2004. i 2005. U septembru 2003. učestvovao je na Svjetskom omladinskom prvenstvu u Bugarskoj, te je među 460 učesnika zauzeo 29. mjesto u brzinskom penjanju.