Završena sanacija Vrela života, radi se pristupni put

Projekat revitalizacije historijskog puta do Kozije ćuprije odvija se planiranom dinamikom. Nakon raščišćavanja staze od Kozije ćuprije do mezarja dva šejha pristupilo se rekonstrukciji postojeće rukohvatne ograde i ti radovi su u završnoj fazi.

U međuvremenu, radilo se i na samom Vrelu Abu Hajat – Vrelu života, gdje su izvedeni radovi produbljivanja vrela i stabilizacije kamene konstrukcije. Sada se izvode radovi na popločavanju prostora oko Vrela života, a uporedo s tim radi se pristupna kaldrmisana staza do Vrela.

Prema najavama iz nadležne Službe za investicije, plan i analizu, u projekat će se uključiti i Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika Kantona Sarajevo kako bi se dogovorilo osvjetljavanje staze koja vodi do Kozije ćuprije.

Historijski put od Bentbaše preko Šehove korije do Kozije ćuprije, lijevom obalom Miljacke, možda je i najljepši dio Sarajeva, ali je historijski značaj ulaza u grad i izlaza iz njega velikom broju ljudi i dalje nepoznanica.

Na ovom dijelu nalaze se: Kozija ćuprija – jedini u cjelosti sačuvan kameni most iz osmanskog perioda na Miljacki. Na putu je i Šehova korija, gaj sa dva sveta groba – derviša mevlevijskog reda Sultan Ahmeta i Abdul Mahmuta. Na putu od Bentbaše prema Kozijoj ćupriji, iznad Šehove korije, na jednoj uzvišici s lijeve strane Miljacke, i danas se nalaze dva para karakterističnih nišana, s karakterističnim derviškim turbanima, bez natpisa. Sačuvani su samo uzglavni nišani na oba groba i imaju iste dimenzije (visina 80 cm i osnova 23X23 cm), istog su oblika, s turbanima mevlevijskog reda. (Mehmed Mujezinović "Islamska epigrafika Bosne i Hercegovine”)

I, na kraju, tu je i Vrelo Abu Hajat – Vrelo života za koje se vjeruje da je sveto. U životima derviša i sufija Isa-begove tekije vrelo Abu-Hajat imalo je posebno značenje jer nikada nije presušivalo. Na njemu su derviši uzimali abdest, narod nosio pitku vodu kućama, a okrijepiti su se mogli i putnici.

U drugoj fazi projekta, koji će biti realizovan naredne godine, uradiće se put od Vrela Abu Hajat do tranzita. Također, planirano je i čišćenje kamena na Kozijoj ćupriji.

Ovaj projekat izrađen je na osnovu naučno-istraživačkog rada o stanju i potrebnim radnjama za sanaciju puta od Bentbaše preko Babića bašče do Kozije ćuprije, a kojeg je uradio Međunarodni forum Bosna.