Nova kanalizacija i kaldrma u ulici Hošin brijeg basamaci

U ulici Hošin brijeg basamaci na Hridu završeni su radovi postavljanja nove oborinske kanalizacije i kaldrmisanja, a projektom je očuvan i stari izgled ulice. Projekat je koštao oko 95.000 KM.

Ova ulica bila je u dosta lošem stanju, a dotrajala kaldrma i izlijevanje vode stvarali su probleme lokalnom stanovništvu. Stara kaldrma prethodnih godina je u više navrata trebala biti sanirana, ali se nije uspijevao postići dogovor sa stanovnicima ulice, s obzirom da su jedni insistirali na asfaltiranju, a drugi na kaldrmisanju ulice.

Inicijative građana za sanaciju ove ulice nastavljene su i poslije toga, a Općina Stari Grad je zatražila mišljenje nadležnih institucija. Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika Kantona Sarajevo je Općini Stari Grad izričito naložio da na ovom dijelu mora ostati kaldrma i da nikakve druge intervencije, poput asfaltiranja, nisu dozvoljene.

Radovi su počeli sredinom aprila uklanjanjem stare kaldrme na površini od oko 400 metara kvadratnih, a potom je postavljena nova oborinska kanalizacija, te je kompletna površina ponovo kaldrmisana, čime je sačuvan izvorni izgled. Radove je u potpunosti finansirala Općina Stari Grad.