Općinsko vijeće poništilo zaključak o izdvajanju sredstava GRAS-u, od Vlade KS se traži dodjela linija Centrotransu

Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je na današnjoj sjednici zaključak kojim od Vlade Kantona Sarajevo zahtijeva da zbog neredovnosti i neodržavanja minibuskih linija u Starom Gradu izvrši brisanje preduzeća Gras sa postojećih linija, da te linije odobri i registruje na Centrotrans, da omogući jedinstveni tarifni i saobraćajni sistem uz korištenje jedne karte za svaki prevoz, subvencionira sve korisnike prevoza koji na to imaju pravo, te da se o ovim zahtjevima izjasni najkasnije do 10.maja, ove godine. Istovremeno, Općinsko vijeće Stari Grad stavilo je van snage zaključak donesen prije nekoliko mjeseci kojim se odobravaju sredstva u iznosu od 700.000 KM preduzeću Gras za nabavku novih vozila koja bi saobraćala u padinskim dijelovima Starog Grada.

Na današnjoj sjednici prisutnima se obratio direktor preduzeća Centrotrans Safudin Čengić koji je prezentirao rad Centrotransa, te se osvrnuo na učinak dvije linije koje je Centrotrans uspostavio u Starom Gradu 30.marta – Faletići i Mahmutovac.

“Centrotrans je spreman materijalnim sredstvima, ljudskim potencijalima i iskustvom vršiti održavanje linija u Starom Gradu i obezbijediti javni prevoz dostojan građana, poput onoga u većim gradovima Evrope. Mi trenutno održavamo linije za Širokaču, Mahmutovac i Faletiće. Na ove posljednje dvije smo za 24 dana prevezli 17.000 putnika,”kazao je Čengić. Dodao je da od ovog broja putnika, oko 70% koristi mjesečne karte koje su im u Centrotransu priznali, dok je oko 30% putnika kupovalo karte. Njihova očekivanja su da Vlada Kantona Sarajevo podrži i provede zahtjeve Općinskog vijeća Stari Grad. U tom slučaju, Centrotrans bi do 31.05.2018. godine preuzeo svih 12 linija u Starom Gradu, te garantuju 500 polazaka dnevno. Najavljeno je da bi Centrotrans u tom slučaju izvršio i nabavku 14 novih vozila, te zaposlio nove radnike, za što je potrebno izdvojiti 2,4 miliona KM.

Podsjećamo, krajem prošlog mjeseca općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić održao je sastanak sa predstavnicima Centrotransa kada je dogovoreno preuzimanje linija za Faletiće i Mahmutovac koje redovno saobraćaju od 30.marta. Istovremeno, općinski načelnik uputio je dopis Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo kojim je zatraženo da zbog neredovnog održavanja linija Gras bude izbrisan sa svih linija u Starom Gradu, a linije dodijeljene Centrotransu. Ministarstvo se nije do danas očitovalo. Ukolko Vlada Kantona Sarajevo ne odgovori na zahtjeve u dogovorenom roku, Općinsko vijeće Stari Grad će tražiti drugo rješenje ovog problema.

Od ostalih tačaka koje su se našle na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća Stari Grad, usvojen je izvještaj o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine, te prijedlog o izmjenama i dopunama budžeta za 2018. godinu. Vijeće je prihvatilo prijedloge o dodjeli priznanja Općine Stari Grad Sarajevo za 2018. godinu, uz usvajanje inicijativa za dodjelu tri zahvalnice: Ramić Nedimu-Ekici, Ačkar Emini i Aganu Hodžiću. Također je usvojen i prijedlog programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad koji će trajati od 02-18.maja.