Održan trening za savjetnike iz oblasti finansijskog savjetovanja

Obuka za edukatore na lokalnom nivo, dio je projekta "Mikrofinansije u Bosni i Hercegovini" koji provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a podržava Vlada Švicarske u saradnji sa EFSE Development Facility.

Dvodnevni "Trening za trenere" namijenjen savjetnicama/savjetnicima resurnih centara u bosanskohercegovačkim općinama/opštinama, za cilj ima unapređenje stručnih i tehničkih vještina savjetnika koji provode finansijsko savjetovanje i edukaciju kao dio projekta Mikrofinansije u Bosni i Hercegovini. U ime Općine Stari Grad edukaciji je prisustvovao Andrej Dizdarević iz Služe za obrazovanje, kulturu i sport.

Uspostavljanje resursnih centara unutar lokalnih zajednica, rezultat je dugogodišnjih zajedničkih napora Projekta i partnera u implementaciji, te će ove općine/opštine nastaviti pružati, promovirati i širiti usluge finansijskog savjetovanja i edukacije.

“Općine Stari Grad Sarajevo, Teslić i Gradačac među prvima su prepoznale svoju ulogu i značaj da postanu tačke kontakta i savjeta za prezaduženo stanovništvo ili one koji se tek planiraju zadužiti.U narednom periodu ove lokalne zajednice će raditi i na polju finansijskog obrazovanja stanovništva. Cilj nam je osposobiti stanovništvo da bude spremno za aktivno uključivanje u finansijske tokove," naglasila je jedna od učesnica treninga.

Kroz program stručnih obuka kako prenijeti znanja i vještine, savjetnici iz partnerskih općina/opština unaprijediće postojeće i izgraditi nove sposobnosti, kako bi u narednom periodu postali treneri budućih savjetnika u okolnim općinama/opštinama/gradovima. Sljedeće aktivnosti uključuju i edukativnu saradnju sa entitetskim ombudsmanima za bankarski sistem, koji će savjetnicima prenijeti svoja znanja i iskustva, posebno u oblasti zaštite prava korisnika finansijskih usluga.