Počinje sanacija kaldrme i oborinske odvodnje u ulici Hošin brijeg basamci

Image

Općina Stari Grad rekonstruisat će ulicu Hošin brijeg basamci, koja se nalazi na Hridu. Naime, ova dotrajala stara kaldrma prethodnih godina je u više navrata trebala biti sanirana, ali se nije uspijevao postići dogovor sa stanovnicima ulice, s obzirom da su jedni insistirali na asfaltiranju, a drugi na kaldrmisanju ulice.

Kako se građani tada nisu mogli dogovoriti i nisu dozvoljavali postavljanje kaldrme, radovi su morali biti obustavljeni.

Inicijative građana za sanaciju ove ulice nastavljene su i poslije toga, a Općina Stari Grad je zatražila mišljenje nadležnih institucija. Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika Kantona Sarajevo je Općini Stari Grad izričito naložio da na ovom dijelu mora ostati kaldrma i da nikakve druge inervencije, poput asfaltiranja, nisu dozvoljene.

U skladu s tim provedena je procedura izbora izvođača radova za rekonstrukciju kaldrme u ulici Hošin brijeg basamci i postavljanje nove oborinske kanalizacije. Ovi radovi koštat će oko 95.000 KM. Kompletna procedura je pri kraju i očekuje se da radovi uskoro počnu. Od građana se očekuje razumijevanje i prihvatanje ove odluke koja je u interesu svih.