Ulica na Bistriku od danas nosi ime šehida Muhameda Basare

Ulica u starogradskom naselju Bistrik, u blizini Gazi Mehmed-begove džamije i Bistričke česme, od danas nosi naziv po šehidu Muhamedu Basari. Istovremeno, pored table sa nazivom ulice danas je postavljena i tabla sa imenima sedam šehida iz ovog naselja koji su dali svoje živote za odbranu grada i države i ukopani su pored Gazi Mehmed-begove džamije.

Odluku o izmjeni naziva ulice, odnosno preimenovanju, donijela je Skupština Kantona Sarajevo, a na inicijativu Savjeta Mjesne zajednice Bistrik i Udruženja „Organizatori i pokretači otpora“ Stari Grad, koju je podržalo Općinsko vijeće Stari Grad.

Svečanom otkrivanju ploča sa nazivom ulice i imenima šehida prisustvovali su članovi

Udruženja „Organizatori i pokretači otpora“ Stari Grad, „Zelenih beretki“, „“Bosne 22“, porodica i brojni građani.

Prema riječima Basarine sestre, Nermane, njen brat poginuo je na padinama Trebevića, u 23. godini života, a među prvima se stavio u odbranu zemlje. „Bio je lijep i pametan momak, brzo je živio i volio je svoju raju, Sarajevo i porodicu. Rekla bih da je za te svoje tri ljubavi dao život. Bio je posvećen borbi za prava mladih, nejakih i slabih i mislim da je to bilo presudno u njegovoj odluci da se odmah stavi u odbranu zemlje,“ kazala je Nermana. Dodala je da njeni roditelji nisu dočekali ovaj dan, ali da bi zasigurno bili ponosni, kao što je i ona.

Da je ovo važan dan za cijelo naselje potvrdio je i Mirsad Handžar predsjednik Udruženja „Organizatori i pokretači otpora“ Stari Grad.“Ovo je veliki dan za cijelu našu mahalu. Dobili smo ulicu Muhameda Basare i postavili tablu sa imenima šehida iz naše mahale. Basara je bio dobar momak, sportista i vjernik, član Bosnae 22 i Zelenih Beretki, a poginuo je u 23.godini života. Drago mi je što je danas dobio svoju ulicu,“kazao je Handžar.

Inače, ulica se ranije zvala Muhameda Enveri Kadića, a od danas nosi naziv Muhameda Basare. Ranije je još jedna ulica na Bistriku dobila ime po šehidu. Naime, bivši krak ulice Bistrik potok danas nosi naziv po šehidu Namiku Burazeroviću.