Održana februarska sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

Image

Formiranjem Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Općine Stari Grad, te Komisije za dodjelu priznanja, na danas (28. februar) održanoj 15. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, zvanično su počele pripreme za obilježavanje 02. maja, Dana Općine.

Organizacioni odbor će utvrditi program obilježavanja Dana Općine, a Komisija će odlučiti kome će tog dana biti dodijeljena priznanja: općinska povelja sa zlatnim štitom, povelja sa grbom Općine, Zlatni sebilj i policajac godine.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo i rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad Sarajevo nije dobio potrebnu većinu.

Po hitnom postupku na dnevni red uvršten je Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog intresa za izvođenje radova vanjskog uređenja donje stanice Trebevičke žićare. Ovaj Prijedlog usvojen je jednoglasno od strane starogradskih vijećnika. Kako je posjasnila Muhterema Kugić, šefica Odsjeka za imiovinsko-pravne poslove radi se o rekonstrukciji postojećeg prilaznog stepeništa na donjoj stanici Trebevićke žićare.

Kada su u pitanju prijedlozi akata iz oblasti imovinsko - pravnih odnosa potrebnu većinu nisu dobili Prijedlog odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo za izgradnju stambenog objekta u ulici Kovači broj 61

i Prijedlog odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo, za izgradnju stambenog objekta u ulici Kovači broj 63.

Većinom glasova vijećnici su usvojili prijedloge akata iz oblasti poslovnih prostora.

Primljena je k znanju i Informacija o uspjehu i vladanju učenika osnovnih škola na prvom polugodištu u školskoj 2017/1018. godini, koju je pripremila Služba za obrazovanje, kulturu i sport Općine, te informacije o stanju saobraćaja u mirovanju u Općini Stari Grad Sarajevo, o postupku realizacije projekta igralište na lokalitetu “Faletići” i o realizaciji Strategije lokalnog razvoja Općine Stari Grad Sarajevo za 2017. godinu.

Na dnevnom redu je bila i Informacija KJKP „Gras“ o minibuskom saobraćaju. Zaključak vijeća je da će najkasnije za 20 dana biti održana tematska sjednica OV u vezi sa kombi prevozom u Starom Gradu. Osim toga vijećnici su se usaglasili da će tražiti pismeno izjašnjenje Menadžmenta GRAS-a da li mogu za građane Starog Grada pružati usluge kombi prevoza.