Šesta Sarajevo UN sedmica međuvjerskog sklada: Održana javna rasprava “Izazovi bosanske društvene pluralnosti”

Image

Međunarodni forum Bosna u suradnji sa Općinom Stari Grad organizovao je javnu raspravu u okviru programa Šeste Sarajevo UN sedmice međuvjerskog sklada u svijetu, na temu “Izazovi bosanske društvene pluralnosti”.

Predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić kazao je da se prva sedmica februara obilježava širom svijeta kao sedmica istraživanja pitanja pluralnosti i religijske pluralnosti prije svega, te naglasio da je za Sarajevo to posebno značajno.

– Sarajevo je u čitavoj svojoj historiji ideja religijski pluralnog grada. Ta ideja je u nekim razdobljima možda bila svijetao primjer u cijeloj Evropi, potom je (razvojem različitih procesa u svijetu) zapadalo u krize (veće i manje), a na početku 21. stoljeća Sarajevo i BiH su zatečeni u temeljnoj krizi nerazumijevanja sebe, društvene i religijske pluralnosti – kazao je.

Primjećuje da u svijetu nema društava koja nisu religijski pluralna te da su čak i najrazvijenije demokracije svoju budućnost grade upravo na otkrivanju, razvijanju, razumijevanju svoje pluralnosti.

– Naša pluralnost je naša prednost, uz uvjet da jednom promijenimo taj obrazac njene zloupotrebe. Ono što danas imamo kao unutarnju podijeljenost, napetost, netoleranciju…. to je upravo zloupotreba te pluralnosti – kazao je.

O izazovima bosanske društvene pluralnosti tokom rasprave govorili su profesori Samir Beglerović, Anto Domazet, David Kamhi i Krsto Mijatović, docent Asim Zubčević, te franjevački redovnik fra Ivo Marković i političar Žarko Papić.