Počela Šesta Sarajevo UN sedmica međuvjerskog sklada u svijetu

Image

Sinoć je u Velikoj sali Općine Stari Grad održana javna rasprava i promocija knjige Bosna Radosne vijesti: Uz knjigu Čajničko četveroevanđelje: Bosanski rukopis s početka 15. stoljeća, Erme Ramić.

Organizator događaja bio je Međunarodni forum Bosna, uz saradnju i podršku Općine Stari Grad Sarajevo i Instituta za jezik u Sarajevu . Ovim javnom raspravom je označen početak Šeste Sarajevo UN sedmice međuvjerskog sklada u svijetu.

Na početku javne rasprave, svoje kratko izlaganje je imala gđa. Džamna Duman u ime organizatora. U ovome izlaganju predstavljena je prošlogodišnja nagrada Kralj Abdulah II za osvojeno drugo mjesto u svijetu u okviru svjetskog projekta World Interfaith Harmony Week na osnovu rezolucije UN, koja je dodijeljena za Petu Sarajevo UN sedmicu međuvjerskog sklada u svijetu. Na taj način, u najljepšem svjetlu, cijelom svijetu je predstavljena Općina Stari Grad Sarajevo, grad Sarajevo i država Bosna i Hercegovina.

Knjiga Čajničko četveroevanđelje rukopisno je djelo bosanske srednjovjekovne književnosti, jedino od svih preživjelih koje se i sada nalazi u Bosni. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2013. godine proglasila ga je bosanskohercegovačkim nacionalnim spomenikom. Prijepis Čajničkog četveroevanđelja napravila su peterica bosanskih pisara. Dosadašnja filološka istraživanja, koja su uključivala paleografske, fonetske i morfološke uvide, manje ili više su jasno potvrđivala da je riječ o tekstu koji neosporivo pripada bosanskoj redakciji s predlošcima u starijoj tradiciji. Leksikološkim istraživanjem Erme Ramić Kunić stečena su nova i jasnija znanja o karakteristikama tog bosanskog rukopisa.

O ovoj knjizi, važnom doprinosu u istraživanju bosanskog naslijeđa, govorili su: Mile Babić, Alen Kalajdžija, Mehmed Kardaš, Lejla Nakaš i Erma Ramić Kunić, prirediteljica knjige. Raspravu je moderirao Nerin Dizdar.

Naredni događaj na programu je Koncert gudačkog kvarteta aMAS, večeras u 18:15 sati u Velikoj sali Općine Stari grad.