Uklonjen ruševni objekat na Kovačima

Image

Na Kovačima, u ulici Patke br.18, u potpunosti je uklonjen ruševni objekat koji je prijetio obrušavanjem i time ugrožavao sigurnost ljudi i njihove imovine. Uposlenici Odsjeka za inspekcijske poslove obišli su lokaciju i ustanovili da je objekat srušen, te izvršeno uklanjanje materijala i otpada.

Podsjećamo, prošlog mjeseca je došlo do urušavanja fasade i dijela zida ruševnog objekta u ulici Patke br.18, na Kovačima. Služba civilne zaštite Općine Stari Grad odmah je izašla na lice mjesta, te su postavljene table i trake upozorenja, kako bi se upozorili građani na opasnost.

Također, konstatovano je da se radi o objektu koji je u privatnom vlasništvu, a da je Služba za komunalne i inspekcijske poslove još prije nekoliko mjeseci vlasniku uručila rješenje o otklanjanju opasnosti. S obzirom da je vlasnik preuzeo rješenje, zakonski snosi svu odgovornost za eventualne posljedice. Ponovo je ista služba u oktobru donijela zaključak o rušenju, međutim vlasnik nije reagovao.

Nakon urušavanja, nadležna Služba ponovo je kontaktirala vlasnika objekta kako bi ga upozorili da će biti angažovana specijalizirana firma koja će izvršiti rušenje objekta do temelja, a na teret vlasnika. Umjesto toga, vlasnik je odlučio sam ukloniti ruševni objekat i očistiti lokaciju, kako ne bi snosio visoke troškove.