Počela adaptacija MZ Mošćanica

Počela je adaptacija objekta u kojem je smještena starogradska Mjesna zajednica Mošćanica, a ovaj projekat bit će završen do kraja januara, naredne godine.

Adaptacija podrazumijeva rekonstrukciju mokrih čvorova, zamjenu vodovodnih i kanalizacionih instalacija u samom objektu, zamjenu unutrašnje i vanjske stolarije, podova, krečenje i uređenje svih prostorija, te nabavku novog namještaja. Implementacijom ovog projekta bit će obezbijeđeni uslovi za rad u MZ Mošćanica s ciljem pružanja kvalitetnijih uslova svim građanima ove starogradske mjesne zajednice.

Ovaj projekat košta oko 35.000 KM od čega će kroz projekat „Jačanje uloge MZ u BiH“ vlade Švicarske i Švedske biti obezbijeđeno oko 17.000 KM, dok će ga Općina Stari Grad finansirati sa oko 18.000 KM.

„Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednički projekt Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.

Općina Stari Grad uključila se u ovaj projekat prije godinu dana putem Sektora za lokalni razvoj. Dosad su implementirani brojni projekti: educirane su upravljačke strukture šest starogradskih mjesnih zajednica o pisanju projektnih prijedloga, informacionih tehnologija, te socijalne inkluzije, organizovani otvoreni sastanci i dijalozi rukovodstva Općine sa građanima, izgrađena dječja igrališta na Mošćanici i Sedreniku, opremljen informatički kabinet u MZ Kovači, fitnes centar i program kućnih radinosti u MZ Vratnik, asfaltirana ulica u MZ Širokača. Osim toga, šest mjesnih zajednica opremljeno je nasavremenijom računarskom opremom. U ove projekte tokom 2017. godine je uloženo oko 170.000 KM.