Zavod Mjedenica učestvovao u projektu „Volontiranje je cool“

Općina Stari Grad od 2016. godine podržava projekat pod nazivom „Volontiranje je cool“, kojeg organizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA. Projekat se bazira na dobrovoljnim volonterskim aktivnostima učenika osnovnih škola, koji jednom sedmično realizuju volonterske aktivnosti po sopstvenom izboru, a koje podstiču podizanje svijesti o važnosti problema lokalne zajednice.

Učenici identifikuju probleme lokalne zajednice i volonterskim aktivnostima doprinose rješavanju identifikovanih problema. Projekat ima za cilj da osigura bolje korištenje potencijala kojeg volontiranje ima u rješavanju problema lokalnih zajednica, te da volontiranje promoviše kao pozitivan, privlačan i društveno koristan način života mladih.

U projektu su ove godine učestvovali i učenici JU Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“, čime se pomaže razbijanje stereotipa i predrasuda i doprinosi borbi protiv diskriminacije, te podstiče inkluzivno obrazovanje.

Veliki broj učenika je svakodnevno volontirao pomažući mlađim učenicima u svakodnevnim aktivnostima, kao što su obavljanje lične higijene, spremanje za školu i učenje i izrada domaćih zadataka. Mnogi od učenika su bili promotori i aktivisti programa „Nenasilna komunikacija među vršnjacima“.

Tokom mjeseca oktobra učenici su bili i učesnici obilježavanja „Dječije nedjelje“. Učenik Muhamed Ribić je na Prvoj dječijoj skupštini zastupao djecu koja su zbog nepružanja adekvatne podrške u svojoj lokalnoj zajednici morala upisati školu u drugom gradu ili su smještena u internat, daleko od svojih porodica.

Tokom mjeseca novembra učenici su posjetili „Zavod za zdravo starenje“ Novo Sarajevo. Djeca su aktivno učestvovala u svim radionicama njegovih korisnika. Tom prilikom su im pomagali u radu, te usvajanju novih vještina koje su im nudili kako ljubazno osoblje, tako i njihovi korisnici.

Kao podsticaj za njihov angažman i vrijedan rad Općina Stari Grad je Zavodu „Mjedenica“ poklonila dva CD playera koja su im potrebna za svakodnevnu nastavu i učenje.