Otvoreno pismo Maje Dizdara Općini Stari Grad i javnosti

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić primio je danas Maju Dizdara, sina književnika Maka Dizdara, a povod za prijem je polemika koja se vodi u javnosti oko izdavanja prostora u ulici Luledžina i zahtjeva Fondacije „Mak Dizdar“ da se prostor dodijeli njima u cilju otvaranja muzeja ovog bh književnika. Ranije je načelnik Hadžibajrić primio i Gorčina Dizdara koji je na čelu Fondacije „Mak Dizdar“ i saslušao njegove zahtjeve.

Općina Stari Grad namjeravala je u prostor u ulici Luledžina, a nakon iseljenja Galerije IPC, preseliti svoj projekat - Kuću zanata, iz ulice Mula Mustafe Bašeskije, želeći tako projektu osigurati zasluženu pažnju i posjećenost

Majo Dizdar je novinar, pisac i autor na desetine tekstova o Maku Dizdaru, kao i autor knjige Makove biografije, a u otvorenom pismu kojim se obratio načelniku, te javnosti, navodi da bi otvaranjem muzeja posvećenog njegovom ocu bio neizmjerno obradovan, ali smatra da bi takav muzej trebao biti u vlasništvu i pod upravom Općine Stari Grad.

Naime, Majo tvrdi da Fondacija Mak Dizdar ne raspolaže sa autorskim pravom na lik i djelo Maka Dizdara, što znači da nijedna javna upotreba lika i djela Maka Dizdara ne može biti učinjena bez saglasnosti nosioca autorskih prava. Majo Dizdar dalje navodi da njega niko iz navedene Fondacije nije kontaktirao, kao i da su u tekstovima objavljenim prethodnih dana, izneseni brojni netačni detalji, kao naprimjer da je Mak Dizdar umro u kući na adresi Luledžina, što nije istina. On također navodi da bi i Općina, ukoliko sama odluči otvoriti takav muzej, morala prethodno priskrbiti pristanak svih nosilaca autorskih prava na ime, lik i djelo njegovog oca Maka Dizdara. Ponavlja da jeste za otvaranje muzeja, ali uz poštivanje Zakona o autorskim pravima.

Otvoreno pismo Maje Dizdara pročitajte ovdje.