Osnovci sa Vrhbosne osvojili nagradu na takmičenju u robotici u Šangaju

Ekipa Osnovne škole „Vrhbosna“  je na Svjetskom takmičenju u edukacijskoj robotici (World Education Robotics - WER) osvojila nagradu za najbolji timski video.

U kategoriji najbolji timski video nagradu je osvojila OŠ „Vrhbosna“ iz Sarajeva (BiH), za najkreativniji video je nagrađena OŠ „Suljo Čilić“ iz Jablanice (BiH), za najbolju prezentaciju OŠ „Julija Klovića“ iz Zagreba (HR) i za najbolji editing OŠ „Primošten“ iz Primoštena (HR).

WER video kategorija je posebno zanimljiva jer timovi moraju osmisliti i snimiti video o sebi i robotici. Nagrade se dodjeljuju za najbolji timski video, najkreativniji video, najbolju prezentaciju i najbolje editirani video.

Svjetsko takmičenje u edukacijskoj robotici (World Education Robotics - WER) se od 2002. godine održava u Kini, a u posljednje četiri godine na njemu učestvuje 20-ak zemalja iz cijelog svijeta. Na svjetsko takmičenje dolaze najbolje ekipe u tri starosne grupe– niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci, a takmiče se u više kategorija. Ove godine na svjetskom takmičenju su učestvovale dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine, tri ekipe iz Hrvatske i jedna ekipa iz Srbije.

U Šangaju se ove godine na jednom mjestu okupilo oko 3000 timova, odnosno oko 8000 učenika i učenica. Uz njih su na takmičenju bili mentori, roditelji i posjetitelji, ukupno oko 15.000 ljudi.

Odlazak učenika na takmičenje podržali su Općina Stari Grad, Vlada Kantona Sarajevo, Gradska uprava Sarajevo, te privatne firme Barsa d.o.o. Goražde, A-NET d.o.o. Sarajevo, ST Consulting d.o.o. Sarajevo i NGS d.o.o. Sarajevo.