Načelnik Hadžibajrić primio gradonačelnika Abdulaha Skaku i Ensara Berbera: Na proljeće Galerija Mersada Berbera u Starom Gradu

Image

Općina Stari Grad kontinuirano podržava projekte iz oblasti kulture i tradicije, dajući time punu podršku očuvanju naše bogate historije, ali i očuvanju uspomene na priznate umjetnike i velikane sa ovih prostora. Jedan od takvih projekata je i otvaranje Galerije Mersada Berbera, jednog od najznačajnijih bh likovnih umjetnika, što je ideja Grada Sarajevo i Fondacije „Mersad Berber“, a Općina Stari Grad ustupa prostor.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić primio je danas gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku i Ensara Berbera, sina jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika Mersada Berbera koji brine o bogatoj likovnoj ostavštini svog oca. Povod za posjetu je dodjela poslovnih prostora u ulici Zelenih beretki, u neposrednoj blizini same zgrade Općine Stari Grad, a u kojim će biti otvorena galerija ovog poznatog umjetnika.

Naime, Općini Stari Grad su se prije nekoliko mjeseci obratili gradonačelnik Grada Sarajevo Abdulah Skaka i Fondacija „Mersad Berber“ sa inicijativom za uspostavu stalne postavke umjetničkih djela „Galerija Berber“ koja bi vremenom prerasla u stalnu muzejsku postavku. Na ovaj način bi se sačuvala i popularizirala umjetnička djela bh velikana Mersada Berbera, što bi oplemenilo kulturnu ponudu općine Stari Grad i Sarajeva. Načelnik Hadžibajrić je za ovu namjenu predložio prostore u ulici Zelenih beretki ukupne površine oko 450m2, što je Općinsko vijeće Stari Grad prihvatilo na sjednici održanoj u septembru ove godine.

„Mi smo prije dva-tri mjeseca proveli proceduru i našli prostor na dva nivoa i dogovorili smo se da tu bude galerija sa djelima Mersada Berbera. U narednom periodu ćemo krenuti u rekonstrukciju i adaptaciju tog prostora kako bi galerija mogla u što skorije vrijeme zasjati punim sjajem“, kazao je Hadžibajrić.

Gradonačelnik Skaka je podsjetio da je ove godine organizovana dosad najbolja retrospektivna izložba Mersad Berbera, pod visokim pokriviteljstvom predsjednika Bakira Izetbegovića. „Kada smo vidjeli koja je zainteresiranost građana bila za tu izložbu, Grad Sarajevo je pokrenuo inicijativu otvaranja muzeja Mersada Berbera u Sarajevu i ta inicijativa je urodila plodom. Koristim priliku da se zahvalim Općinskom vijeću Stari Grad i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji je zajedno sa Gradskim vijećem i Gradom Sarajevo ušao u proces otvaranja muzeja Mersada Berbera. Građanima ćemo omogućiti da imaju muzej Mersada Berbera po uzoru na svjetske metropole, a svakako ćemo obogatiti turističku ponudu u Sarajevu,“kazao je gradonačelnik.

Ensar Berber je istakao da je njegovoj porodici ukazana čast da u gradu gdje je njegov otac najviše stvarao bude otvoren njegov muzej.

„ Za moju obitelj i našu Fondaciju ovo je velika čast, jer je Sarajevo grad gdje je otac izgradio svoje ime i karijeru i gdje je najviše radio. Drago nam je što će u Sarajevu biti jedan veliki segment iz našeg fundusa na jednom permanentnom displeju. Želimo od ovih prostorija napraviti svjetski muzej sa svim svojim pratećim sadržajima,“ kazao je Berber. Dodao je da su u toku izrade projekta adaptacije prostora, te iznio očekivanja da bi galerija mogla biti otvorena na proljeće.