Realizovan projekat „Kad se male ruke slože“

Projekat „Kad se male ruke slože - Zaštita i značaj zaštite životne okoline“ je realizovan kroz šest edukativnih radionica, održanih u mjesnim zajednicama Širokača, Bistrik, Vratnik, Mahmutovac, Mošćanica i Sedrenik.

Koncept projekta je osmislila Adna Osmanović, a zahvaljujući toj ideji je dobila mogućnost jednogodišnjeg volontiranja u Službi za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad.

Radionice su se sastojale iz dva dijela: edukativni dio koji je obuhvato 15-ominutno upoznavanje sa osnovnim pojmovima ekologije i zaštite životne sredine u vidu kratke prezentacije i animiranog crtanog filma, te kreativni koji je obuhvatao praktični dio, poput recikliranja, pravljenja kartonskih kontejnera za otpatke, crtanje, bojenje i druženje.

Radionicama su prisustvovali učenici IV-ih i V-ih razreda osnovnih škola iz Starog Grada (njih 145), a iste su bile otvorene i za ostalu djecu uzrasta od pet do deset godina koji su željeli doći i naučiti nešto više o zaštiti životne okoline.

Projekat je Osmanović provela uz pomoć uposlenika Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine.

Podsjećamo, u decembru prošle godine Općina Stari Grad je, putem Sektora za lokalni razvoj, raspisala Javni poziv mladim nezaposlenim osobama da, ukoliko imaju ideju koja može da promijeni i unaprijedi lokalnu zajednicu, prijave svoj projekat na konkurs “Zajedno za Općinu”. Uz Osmanović, kvalitetne projekte su imali Jasmina Nurudini i Nedim Mašić, te su i oni imali priliku steći radno iskustvo u Službi za privredu i finansije, odnosno Sektoru za lokalni razvoj.