Obilježen Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa i godišnjica Udruženja dijabetičara

Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo obilježilo je danas Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar i 18. godišnjicu uspješnog rada Udruženja dijabetičara.

U Velikoj sali Općine Stari Grad upriličeno je edukativno predavanje prim.dr. Azre Avdagić na temu „Naše pravo na zdravu budućnost“. Bilo je govora o zdravoj ishrani, o dijeti, stalnoj fizičkoj aktivnosti, o poželjnim vrijednostima šećera u krvi, o poželjnim vrijednostima krvnog prtiska, tjelesnoj težini, o tome šta je hipoglikemija, šta je hiperglikemija i kako da osoba u tim stanjima samoj sebi pomogne.

U sklopu današnjih aktivnosti, osam učenika trećih razreda Srednje medicinke škole Jezero i deset četvrtih razreda Srednje medicinske škole Sarajevo pružali su svim zainteresovanim građanima i članovima Udruženja besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska.

Današnji događaj i navedene aktivnosti organizovalo je Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo uz podršku brojnih sponzora, koji su prisutnima između ostalog dijelili određene vrste vitamina i minerala potrebnim dijabetičarima.

Udruženje je osnovano 1986. godine, a reaktivirano 2000. godine od kada je isto izuzetno aktivno i prisutno u svim sferama svakodnevnog života osoba oboljelih od dijabetesa. Ciljne aktivnosti Udruženja dijabetičara Kantona Sarajeva je omasovljenje udruženja i kontinuirana edukacija. Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo već 18. godina smješteno je u prostorijama koje im je ustupila Općina Stari Grad, na adresi Štrosmajerova br 3.