Načelnik Hadžibajrić primio rumunsku ambasadoricu nj.e. Constantinescu

Načelnik Općine Stari Grad mr.Ibrahim Hadžibajrić primio je danas novoimenovanu ambasadoricu Rumunije u BiH, nj.e. Danu-Manuelu Constantinescu kojoj je ovo bila prva posjeta Općini Stari Grad. Razgovarali su o mogućnostima konkretnije saradnje između Starog Grada i gradova i općina u Rumuniji.

Načelnik Hadžibajrić je podsjetio ambasadoricu Constantinescu da je Općinsko vijeće Stari Grad prije dvije godine prihvatilo prijedlog o sklapanju sporazuma o saradnji sa Sektorom 4 Grada Bukurešta, ali da ta procedura nije dovedena do kraja. „Planirali smo potpisivanje sporazuma o bratimljenju u maju, 2015. godine, tokom obilježavanja Dana Općine Stari Grad, ali tada nismo mogli dogovoriti dolazak delegacije iz Bukurešta, tako da se nadam da će vašim dolaskom ovo bratimljenje biti ponovo aktuelizirano,“ kazao je načelnik Hadžibajrić.

Ambasadorica Constantinescu je obećala da će uložiti napore u povezivanju ove dvije lokalne zajednice, a izrazila je želju i da se uključi u projekat Aleja ambasadora. Iskoristila je priliku da najavi obilježavanje Nacionalnog dana Rumunije 27. novembra, te uputi poziv načelniku da svojim prisustvom uveliča najavljeni događaj. Ambasadrica je kazala da će za tu priliku u Sarajevo doputovati dječiji hor iz Rumunije koji su dosad nastupali u brojnim zemljama i imaju veoma bogat repertoar, a izvode ga na više jezika, te praktikuju nastupati na jeziku zemlje u kojoj gostuju.