Pri kraju utopljavanje OŠ „Hamdija Kreševljaković“

Projekat utopljavanja Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“, u starogradskom naselju Vratnik, je u završnoj fazi.

Kako je potvrdio direktor škole Salko Huskić, završena je rekonstrukcija krova i utopljavanje fasade, a trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji sistema grijanja u školskom objektu. Projekat će biti završen do kraja ovog mjeseca.

„Projekat predviđa rekonstrukciju krova, utopljavanje fasade, te rekonstrukciju kotlova. Do sada je rekonstruisan krov i fasada na kojoj imamo još nekoliko manjih intervencija, a privodimo kraju radove na sistemu grijanja. Krajem mjeseca planiramo svečanost na kojoj ćemo ozvaničiti završetak ovog projekta“, istakao je Huskić.

Utopljavanje OŠ „Hamdija Kreševljaković“ košta 227.795 KM, od čega je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS obezbijedilo 82.565 KM, Općina Stari Grad 69.420 KM, a UNDP 75.810 KM. Izvođač radova je firma „Sela“.

Projekat je jedna od aktivnosti u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ kojeg provodi UNDP u BiH, a finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, te drugim partnerima.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ u toku 2017. godine obuhvatio je četiri javna objekta u KS i to: OŠ“Hamdija Kreševljaković“ u Općini Stari Grad, OŠ „Hrasno“ u Općini Novo Sarajevo, administrativnu zgradu Općine Vogošća i Dom zdravlja Hadžići. Za utopljavanje ovih objekata osigurano je 1,201.905 KM, od kojih je 435.620 KM izdvojila Vlada Kantona Sarajevo, odnosno resorno kantonalno ministarstvo, 400.000 KM osigurao je UNDP putem Vlade Švedske, a 366.285 KM osigurale se općine na čijim su teritorijama smješteni javni objekti. Osnovnu školu „Hamdija Kreševljaković“ pohađa oko 350 učenika.