Općinsko vijeće usvojilo zaključak o izdvajanju 700.000 KM za minibuse – do kraja mjeseca radit će sve linije u Starom Gradu

Općinsko vijeće Stari Grad na danas održanoj vanrednoj sjednici usvojilo je zaključak o izdvajanju 700.000 KM za kupovinu minibusa za prevoz građana u padinskim dijelovima Starog Grada. Kupovinu vozila izvršit će preduzeće GRAS, a pored ovih sredstava u nabavku će se uključiti i Ministarstvo saobraćaja KS, te samo preduzeće GRAS.

„Svih 11 linija u Starom Gradu bit će u funkciji do kraja mjeseca, a građani će dobiti prevoz kakav zaslužuju,“obećao je privremeni upravitelj i direktor KJKP GRAS Haris Gušić.

Gušić je danas odgovarao na brojna pitanja i nedoumice koje su imali vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad. Između ostalog iznesena su pitanja o tome da li će vozila koja budu kupljena sredstvima Općine Stari Grad biti raspoređena isključivo na linije u Starom Gradu? Privremeni upravitelj je pojasnio da će općinskim sredstvima biti moguće kupiti pet ili šest vozila i da će sva biti raspoređena na linije u Starom Gradu, a svih 11 linija bit će „pokriveno“, dok će red vožnje biti usklađen sa potrebama stanovnika. Dao je čvrsta obećanja da se više se neće dešavati da vozila budu povučena sa redovnih linija za potrebe vanrednog prevoza, te da će linije biti 100% pokrivene.

Vijećnike je zanimala i cijena vozila, a tražili su i garancije da se radi o novim, ispravnim vozilima. „Cijena jednog vozila je oko 120.000 KM i naravno da su vozila nova – sa garancijom. Minibusi koje ćemo kupiti imaju 27 sjedišta, ergonomsko sjedište za vozača i klimatizirani su,“ kazao je Gušić i dodao:“Dogovorili smo se i da na narednom konkursu koji GRAS raspiše za prijem vozača, budu primljeni vozači iz Starog Grada koji poznaju ovaj teren i saobraćat će na ovim linijama.“ O mogućnosti eventualnog stečaja za preduzeće GRAS i pitanju imovine, Gušić nije želio diskutovati kazavši da je siguran da do toga neće doći.

Vijećnici su iznijeli mišljenja i da je problem minibuskog saobraćaja trenutno najveći problem u Starom Gradu, te da su građani ove općine diskriminirani, a da linije rade jednom u pola godine. Podsjećamo, Općinsko vijeće Stari Grad ranije je donijelo odluku o kupovini minibusa za prevoz stanovnika padinskih dijelova, ali je Općina naišla na brojne probleme prilikom provođenja tenderske procedure, koja je na kraju poništena, a vozila nisu nabavljena. Kolektiv preduzeća GRAS, predvođen direktorom i privremenim upraviteljem Harisom Gušićem obratio se Općinskom vijeću sa novim prijedlogom o kojem je prošle sedmice raspravljao Kolegij Općinskog vijeća, a danas je i zvanično usvojen na vanrednoj sjednici. Zaključak o izdvajanju 700.000 KM iz budžeta Općine Stari Grad za kupovinu minibusa vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad usvojili su jednoglasno.