Učenici završnih razreda osnovnih škola slušali o starim zanatima

U cilju promocije kulturno-historijske baštine, očuvanja i oživljavanja starih tradicionalnih zanata, te podsticanja mladih ljudi da se aktivnije bave njima, u Općini Stari Grad danas je održan Dan otvorenih vrata – prezentacija starih zanata.

Učenicima devetih razreda osnovnih škola iz Starog Grada o zanatima i svojoj ljubavi prema njima govorili su zanatlije i poduzetnici iz oblasti starih zanata sa Baščaršije, ali i profesori iz oblasti starih zanata i tradicije BiH. Povod za današnju prezentaciju je javni poziv koji je Općina, putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, objavila za stipendiranje učenika i šegrta starih i deficitarnih zanata, a na koji je prošle školske godine bio slab odziv. Ovim potezom Općina se nada da će više učenika odlučiti izučavati stare zanate, a svima koji to odluče načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić obećao je podršku.

„Na inicijativu Vijeća i predsjedavajućeg Jusufa Pušine od prošle godine smo odlučili stipendirati one koji se odluče da izučavaju stare zanate pokušavajući tako da ih oživimo. Vi ste danas na pragu životnih odluka, a želim da znate da će vam Općina Stari Grad pomoći i naša vrata su vam otvorena za podršku za svaki zanat koji odlučite izučavati. Prošle godine smo imali pet stipendista, a nadam se da će ove godine odziv biti puno veći,“ kazao je Hadžibajrić.

Reafirmacija starih zanata na Baščaršiji bila je ono čime se predsjedavajaući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina vodio kada je iznosio ovu inicijativu, a danas je to ponovio i prisutnim učenicima. „Čaršija i njeno bilo su stari zanati, to je njena baza: kuckanje čekića, sata, četkice...Zato smo mi odlučili da vratimo stare zanate na Baščaršiju da ponovo dominiraju, a vi danas odlučujete o svojoj budućnosti i ja vas želim upitati da li ste čuli za nekoga ko je završio zanat i nema posla, na birou je? Niste! Zanat vas neće ometati u obrazovanju, možete završiti fakultet, ali počnite i izučavati zanate,“ poručio je Pušina.

Predavanja su učenicima danas održali Naser Idrizagić - predsjednik obrtničke komore Kantona Sarajevo, Hazim Numanagić – orijentalist i kaligraf, Nermina Alić – kazandžija koja je diplomirala na Odsjeku za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, Tarik Musakadić-diplomirani arhitekta, zlatar i fligranist, Alija Ibrović- orijentalist i kovač, Vedad Njemčević- poduzetnik u oblasti izrade slastica po tradicionalnoj recepturi, i drugi.

Predsjednik obrtničke komore Kantona Sarajevo Naser Idrizagić kazao je da je posljednjih godina prisutan negativan trend gašenja starih zanata, ali da je Općina Stari Grad sa idejom stipendiranja otišla korak naprijed.

„Općina Stari Grad je zaista imala najviše sluha i išla je korak naprijed. Stipendijama za učenike koji upisuju zanatsko-obrtničku školu stimulira se mlađa populacija i na taj način se pokušavaju održati stari tradicionalni zanati. Mislim da ćemo na ovaj način održati više od 30 tradicionalnih starih zanata,“ kazao je Idrizagić.

Većina učenika koji su pratili prezentaciju kazali su da se još nisu odlučili za izbor zanimanja, ali nekima od njih zanati, stari ili deficitarni, sigurno će biti izbor. Među njima je i Fatima Šenta iz Osnovne škole „Saburina“. „Na prezentaciju sam došla kao predsjednik razreda. Očekujem neka nova saznanja. Voljela bih se u budućnosti baviti nekim zanatom, a razmišljam o zanimanju kuhara,“ kazala je Šenta.

Javni poziv za dodjelu stipendija učenicima i šegrtima starih i deficitarnih zanata otvoren je do kraja ovog mjeseca.