Osnovci se okušali u pikadu za slijepe povodom Dana bijelog štapa

Povodom 15. oktobra – Dana bijelog štapa, u prostorijama Udruženja slijepih Kantona Sarajeva za starogradske osnovce je danas organizovano druženje i takmičenje u pikadu za slijepe.

Takmičenje su organizovali Služba za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad i Sportsko društvo slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo, a ovo je samo jedan u nizu zajedničkih projekata u proteklih nekoliko godina. Učenike je danas pozdravio i podržao predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina: „Ljubav i pažnju koju ste nesebično dali slijepim osobama na dan njihovih prava njima jako mnogo znači, a vas će to učiniti boljim i tolerantnijim osobama,“ kazao je u svom obraćanju predsjedavajući Pušina.

Prije nego što su Kenan Kudus i Zoran Đukić, iz Sportskog društva slijepih i slabovidnih KS, učenicima sedmih razreda svih šest starogradskih osnovnih škola objasnili pravila igre, prisutnim se obratila i Aida Omerhodžić u ime Udruženja slijepih KS. Ona je predstavila ovo udruženje, koje djeluje od davne 1948. godine, kao i događaje koji su prethodili nastajanju svjetskog Dana bijelog štapa: „Ovogodišnje obilježavanje našeg dana je bilo vrlo ispunjeno, organizovana su druženja, tombole, okrugli stolovi, a u posjeti nam je bilo i rukovodstvo Ambasade Republike Turske u BiH i doniralo računarsku opremu,“ rekla nam je Omerhodžić.

Uslijedilo je takmičenje u kojem su se najbolje snašli osnovci sa Hrida - OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“, drugo mjesto je pripalo OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, a treća je bila OŠ „Edhem Mulabdić“. Podijeljeni su pehari, a pripremljena je i prigodna zakuska.