Srušen jedan dio ruševnog objekta na Kovačima, u toku rušenje drugog

U ulici Kovači na broju 63 počeli su radovi uklanjanja ruševnog objekta koji je prijetio obrušavanjem na ulicu, dok je objekat u istoj ulici na broju 61 već ranije srušen.

Riječ je o preventivnim mjerama koje provodi Služba civilne zaštite Općine Stari Grad u cilju zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara. Iz pomenute službe su nam kazali da se ovdje radi o općinskom objektu, odnosno stambenom dupleksu na brojevima 61 i 63: „Objekat na broju 61 je srušen u planiranom roku, međutim na broju 63 smo imali problema. Naime, podrumske prostorije su nelegalno korištene od strane određenih osoba, te smo morali izvršiti deložaciju da bi počeli sa radovima rušenja“, rekli su u Službi. Također, pohvalili su reakciju Policijske uprave Stari Grad koji su izvršili uklanjanje tri stara napuštena vozila nepoznatih vlasnika, koji su bili parkirani uz objekat na broju 63, jer bez toga radovi ne bi mogli početi.

Trenutno se vrši uklanjanje stolarije u potkrovlju, nakon čega će uslijediti mašinsko rušenje objekta. U sklopu akcije uklanjanja ruševnih objekata u vlasništvu Općine Stari Grad, do sada su uklonjene ruševine u ulicama Okrugla broj18 na Mahmutovcu, Mustafe Dovadžije na brojevima 23 i 26 na Vratniku i Hrvatin broj 6 na Bistriku.

Za ove radove Općina Stari Grad je, putem Službe civilne zaštite, izdvojila 60.000 KM.