Predstavnici nevladinih organizacija učili kako napisati projekat i aplicirati na javni poziv

U Općini Stari Grad su jučer i danas održani treninzi za predstavnike organizacija civilnog društva, a reakcije su jako dobre.

Trening „Upravljanje projektnim ciklusom (PCM)“ je organizovan u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)“ čiji je dio i Općina Stari Grad, koja je pozvala predstavnike organizacija civilnog društva (OCD) iz Starog Grada da uzmu učešće.

Cilj treninga je bio pružanje predstavnicima OCD dodatna znanja o upravljanju projektnim ciklusom kako bi mogli sa kvalitetno osmišljenim i napisanim projektnim prijedlozima aplicirati na javni poziv ali i na pozive drugih domaćih i međunarodnih donatora. Edukaciju je vodila Elmida Sarić, stručna trenerica za upravljanje projektnim ciklusima: „Bitno je da kod učesnika razvijemo projektnu ideju koristeći LOD metodologiju. Učenici su bili jako zainteresirani, jer je znanje ove materije vrlo korisno, a imali smo i dosta praktičnih primjera, kao i brojna pitanja,“ kazala je Sarić.

Inače, trening je realizovan kao podrška procesu provođenja Javnog poziva za organizacije civilnog društva/nevladine organizacije za predaju prijedloga projekata za finansiranje koji su objavili Općina Stari Grad Sarajevo i ReLOaD projekat 23. avgusta 2017. godine, a koji je otvoren do 20. septembra 2017. godine.

Na ovaj javni poziv, svoje projekte će poslati i Alma Grebić iz Udruženja EDUS (Edukacija uza sve), te Zlatko Novaković iz Udruženja Pogon. Oni su učestvovali na jučerašnjim i današnjim treninzima kojima su jako zadovoljni. „Zadovoljni smo treninzima jer su nam pružili dodatno usavršavanje,“ kazali su.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) finansira Evropska unija, a provodi UNDP.