Reakcija na najavu gradonačelnika za uvrštavanje Sarajeva na Listu svjetske baštine

Image

Povodom nedavne najave gradonačelnika Sarajeva, Abdulaha Skake o formiranju radne grupe na nivou Gradske uprave koja će raditi na ispunjavanju svih neophodnih preduslova za uvrštavanje Sarajeva na UNESCO-vu Listu svjetske baštine, te sarađivati sa Komisijom za zaštitu nacionalnih spomenika BiH i Državnom komisijom za saradnju po tom pitanju, oglasio se načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

U otvorenom pismu koje je uputio gradonačelniku Skaki, Hadžibajrić ukazuje na neminovnost uključenja Općine Stari Grad u ovaj proces, kako zbog zakonske regulative, tako i zbog činjenice da se na prostoru ove općine nalazi 68 nacionalnih spomenika.

„Cjeline koje su statutarno zaštićene i koje definiraju historijski urbani krajolik Sarajeva nalaze se na prostoru Općine Stari Grad, i one mogu biti predmet razmatranja za nominaciju na Listu svjetske baštine, a Vi od Općine Stari Grad niste tražili ni stav,“ navodi se, između ostalog, u pismu.

„Nemam ništa protiv osnivanja tima koji će raditi na realizaciji ove ideje, ali imam protiv zaobilaženja ove lokalne zajednice u tako važnim pitanjima i to nećemo dozvoliti. Imamo primjer Tašlihana, gdje su nam oduzete sve nadležnosti i gdje smo dovedeni u situaciju da ne možemo spriječiti donošenje nerealnih odluka, i tako nešto više nećemo dozvoliti,“ kazao je Hadžibajrić.

 

On je također podsjetio na ranije usvojen akt Grada Sarajevo o izgradnji novih objekata i prenamjeni prostora Bijele tabije,te se zapitao kako onda gradonačelnik najavljuje zahvate  koji su u cijelosti suprotni odredbama odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i praksi za koju se zalaže Centar za svjetsku baštinu. 

„Imajući u vidu navedeno, postavljam pitanje da li bismo iz pompezne najave o pokretanju upisa gradske cjeline Sarajeva na Listu svjetske baštine mogli razumjeti da smatrate da Sarajevo može biti upisano na Listu svjetske baštine bez Bijele tabije, bez Tašlihana i Gazi Husrev-begovog bezistana, a možda i bez Čaršije i mahala,“ stoji u pismu.

 

Na kraju, Hadžibajrić navodi da očekuje od gradonačelnika i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika da u svim budućim aktivnostima koje su izravno ili neizravno vezane za naslijeđe na području općine Stari Grad imaju u vidu da Općina Stari Grad jeste nezaobilazni činitelj njihovog oblikovanja.    

 

Sadržaj kompletnog pisma pročitajte ovdje.