Općine Stari Grad i Centar otvorile Centar za zdravo starenje

Današnjim potpisivanjem Ugovora o partnerstvu, načelnici Ibrahim Hadžibajrić i Nedžad Ajnadžić u rad su pustili Centar za zdravo starenje u ulici Muhameda Kantardžića 3 (zgrada Svjetlosti).

Centar za zdravo starenje, gdje je i potpisan današnji ugovor, je smješten na granici dvije općine, što daje dodatnu simboliku, jer je namijenjen za osobe treće životne dobi obje sarajevske općine. Početak ovog značajnog projekta se desio u martu mjesecu, kada su načelnici Hadžibajrić i Ajnadžić potpisali Memorandum o saradnji, nakon čega je urađena kompletna sanacija ovog prostora i prilagođenje budućim korisnicima.

Implementator ovog projekta, koji je također potpisnik Ugovora o partnerstvu, je Udruženje “Partnerstvo za javno zdravlje”. Koordinatorica Centra za zdravo starenje Varja Nikolić se zahvalila načelnicima Starog Grada i Centra, te njihovim stručnim timovima na implementaciji ovog projekta. Dodala je i da je ovo nastavak širenja mreže ovakvih centara na području čitavog grada: „Prije godinu i pol dana Općina Centar je otvorila ovakvu ustanovu, i na osnovu odličnih rezultata i popularnosti kod građana, odlučili smo sa Općinom Stari Grad otvoriti još jedan centar te vrste za građane i Centra i Starog Grada“ kazala je Nikolić.

Načelnik Hadžibajrić je većinu zasluga pripisao Općini Centar i načelniku Ajnadžiću: „ Ovo je zasluga Općine Centar jer troškovi i prostor pripadaju njihovoj Općini. Općina Stari Grad se uključila u projekat s iznosom od 20.000 KM do kraja ove godine za razne aktivnosti, a u rad ovog Centra će uključiti i svoj Centar za promociju i unapređenje zdravlja“. Naime polovinom ove godine, u saradnji sa Udruženjem „Generacija“, Općina Stari Grad je u ulici Obala Kulina bana 22 otvorila svoj centar za sve građane Kantona Sarajevo. Aktivnosti su zasnivane na raznim zdravstvenim i fizioterapeutskim programima, a isti će biti sada dostupni i u novom Centru za zdravo starenje.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog odlične saradnje dvije administracije u cilju dobrobita svojih građana: „Ovaj centar je dobra priča i pokazatelj da se može raditi zajedno za dobrobit svih onih koji imaju interes da koriste ovaj centar u svoje slobodno vrijeme. Zahvaljujem se Hadžibajriću i njegovoj administraciji jer smo lagano našli rješenje za sve probleme i nadam se da će u perspektivi ovaj centar zapravo odgovoriti svojoj funkciji zbog čega je i namijenjen“.

Nakon potpisivanja Ugovora, načelnici su korisnicima podijelili aparate za mjerenje šećera.