Najavljena veća saradnja Općine Stari Grad i Delegacije Evropske unije u BiH

U radnoj posjeti Općini Stari Grad danas je boravio zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno, a dočekali su ga načelnik Hadžibajrić, predsjedavajući Pušina i saradnici.

Najviše riječi na jednosatnom sastanku je bilo o poziciji lokalne samouprave u ukupnom političkom sistemu BiH. Načelnik Hadžibajrić, predsjedavajući Pušina, kao i savjetnici Pećanac i Malbašić su ambasadoru Sinnou ukazali na mnogobrojne probleme u zakonodavstvu i razne konfuzije u nadležnostima, koje isto proizvodi. Kao primjeri navedene su nadležnosti u obrazovanju, gradskom saobraćaju, infrastrukturi, poreznoj politici i javnim nabavkama, koje se često nejasno isprepliću između općinskog, gradskog, kantonalnog, federalnog pa čak i državnog nivoa. Također, zatražena je aktivnija uloga Delegacije Evropske unije, kao najvažnijeg međunarodnog partnera naše zemlje, u rješavanju ove problematike.

 

Ambasador Sinno je bio jako zainteresovan za sva događanja i informacije vezane za najstariju sarajevsku općinu, ipak naglasio je da se unutrašnja struktura uređenja BiH tiče isključivo ljudi i lidera naše zemlje. To je objasnio činjenicom da se u samoj Evropskoj uniji nalaze članice sa različitim tipom unutrašnjeg uređenja, od izrazito centraliziranih do decentraliziranih država, koje ipak dobro i efikasno funkcionišu.

U drugom dijelu sastanka bilo je govora o projektima u kojima je učešće uspješno uzela Općina Stari Grad, i to preko Sektora za lokalni razvoj. Ti projekti su finansirani od strane stranih partnera, uglavnom UNDP-a, ali i Evropske unije, što je izrazito radovalo ambasadora Sinnoa. Na samom kraju najavio je jedan veliki projekat koji će uključiti skoro sve općine širom zemlje: „Usmjerenje ovog projekta, koji bi trebao početi krajem ove godine, će biti na razvoj malih i srednjih preduzeća, te turizma. Općina Stari Grad, kao definitivni lider turističke ponude, će zasigurno biti obuhvaćena ovim projektom“ kazao je na kraju zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno.